V sobotu čeká Slovácké divadlo vrchol sezony. Na scénu přichází Farma zvířat

Premiéra Farmy zvířat se uskuteční v sobotu 26. října v 19 hodin. Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo i jeho publikum čeká už tuto sobotu 26. října vyvrcholení letošní divadelní sezóny. Tým režiséra Doda Gombára představí slavnou Farmu zvířat. A v inscenaci se objeví téměř celý umělecký soubor.

O čem je vlastně slavná Farma zvířat?

Jednoho dne zahlédl spisovatel a novinář George Orwell v malé vesnici chlapce, jak kočíruje pomocí švihání bičem obrovského koně táhnoucího vůz po úzké cestě a napadlo ho, že pokud by si taková zvířata uvědomila svou sílu, neměli bychom nad nimi žádnou moc.

Díky tomu vznikl světoznámý román, bylo to na přelomu let 1943 a 1944, kde se zvířata na farmě pana Jonese vzbouří proti lidem a nastolí si svůj vlastní řád. Nový režim se zdá být zpočátku skvělý, jenže: „Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější!“

Na prknech Slováckého divadla se Farma zvířat objeví podruhé. Poprvé ji coby českou premiéru uvedlo v roce 1993 v režii Igora Stránského a už tenkrát připoutala originalita divadelní dramaturgie pozornost napříč republikou. O zcela novou dramatizaci světoznámého románu se postaral Dodo Gombár.

„Myslím, že silně alegorický obraz Farmy zvířat mluví o společenství, o komunitě, která se nachází ve zlomových časech. Nutí nás přemýšlet o tak silných jevech, jako je svoboda, demokracie, štěstí. Podněcuje v nás otázky, čeho jsme součástí my, čeho byli součástí naši předci. Nutí nás zavnímat křehkost reality, která není sevřena žádným autokratickým systémem. Ale taky artikuluje křehkost a vzácnost takto žitých životů. Nutí přemýšlet o podstatě naplněného lidského bytí. Byl bych vděčný, kdybychom dokázali z jeviště tyto myšlenky sdělit, nechat v hledišti rozeznít možnost katarze,“ říká režisér Gombár.

Scénu Farmy zvířat vytvořila Lucie Žilák Labajová, kostýmy Linda Holubová, hudbu složil Jakub Krajíček, pohybovou spolupráci měla na starosti Linda Caridad Fernandez Saez. Dramaturgie se ujala Iva Šulajová a divadelníci využili překlad Pavla Gössela.

Slavnostní premiéra Farmy zvířat je naplánovaná na 26. října. Zahraje si v ní Lukáš Matěj, Pavlína a Jiří Hejcmanovi, Jitka Hlaváčová, Tereza Novotná, David Vaculík, Zdeněk Trčálek, Pavel Šupina, Petra Staňková, Daniel Gajdoš a další.

„Jsme rádi, že 79. sezóna vyvrcholí zrovna touto inscenací. Slibujeme si od ní nejenom velký divácký zájem, ale také pozornost divadelních odborníků. Téma svobody, demokracie a strachu o ně je totiž dnes aktuálnější než kdykoliv dřív,” říká mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.