V Baťově nemocnici je aktuálně hospitalizováno kolem 150 pacientů s respiračními onemocněními

Ilustrační foto
ZLÍN – Také dnes se zdravotníci Baťovy nemocnice ve Zlíně od rána potýkají s narůstajícím příjmem pacientů s akutními respiračními onemocněními. Těch je zde aktuálně hospitalizováno zhruba 150, počty se ale rychle mění.

Lůžka interních oborů jsou téměř kompletně obsazena pacienty s respiračními onemocněními a pokud se podaří nějakého pacienta propustit, okamžitě se znovu obsadí. „V tuto chvíli umisťujeme tyto pacienty už i na chirurgická oddělení, tedy na traumatologii, ortopedii, gynekologii, ORL,“ upřesnila tisková mluvčí Baťovy nemocnice Danuše Lipovská.

Jedná se o respirační infekty, které trvají poměrně dlouho, není to záležitost jednoho nebo dvou dnů hospitalizace,“ uvedl náměstek pro léčebnou péči Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jozef Macko s tím, že často navíc jde o starší pacienty trpící větším počtem různých závažných chorob a zdravotních komplikací, kteří vyžadují intenzivní ošetřovatelskou péči. „Pokud se je podaří propustit do ambulantní péče, nezřídka se během několik dnů k hospitalizaci vrátí,“ pokračoval Macko.

Kvůli lepší organizaci příjmu těchto pacientů jsme dnes vytvořili lůžka následné péče na jejich doléčení na rehabilitačním a kožním oddělení, abychom mohli nové pacienty s akutními respiračními chorobami primárně hospitalizovat na lůžkách interních oborů,“ dodal Jozef Macko.

Pacientů s respiračními onemocněními je v Baťově nemocnici nyní zhruba 150. Číslo se ale aktuálně různě mění. Nutno také říci, že takhle rychlý „obrat“ pacientů v tak krátké době znamená extrémní zatížení zejména středního zdravotnického personálu,“ sdělila Lipovská.

Situace s hospitalizovanými dětmi zatím není tak akutní. Čeká se, zda nedojde ke změně v souvislosti s dnešním návratem dětí do školních lavic,“ uzavřela tisková mluvčí nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x