V hlavní roli alkohol: nabourané zaparkované auto a pivko na pumpě

Ilustrační foto
ZLÍN – Hned dva případy, ve kterých hrál hlavní roli alkohol za volantem, řešili v tomto týdnu strážníci Městské policie Zlín. V jednom případě si zkomplikovala život opilá řidička, která nabourala do jiného auta, druhým hříšníkem byl řidič, který se na čerpací stanici před jízdou posilnil pivem.

Osobní automobil, který jeho řidič zaparkoval na zcela nevhodném místě, nemohl ujít pozornosti hlídky Městské policie Zlín, která zde prováděla v úterý 7. března odpoledne kontrolu. Protože vozidlo navíc parkovalo v úseku, kde je zastavení zakázáno, přistoupili strážníci k zadokumentování podezření z přestupku.

Během provádění těchto úkonů však na místo přijel couváním jiný osobní automobil, který do nešťastně zaparkovaného vozu narazil,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Strážníci poté zjistili, že řidičkou je devětačtyřicetiletá žena, která na první pohled jevila známky předchozí konzumace alkoholických nápojů. „Podezření hlídky vzápětí potvrdil výsledek orientačního vyšetření, který prokázal na 2,1 promile alkoholu v dechu,“ upřesnil Janík.

Vzhledem k tomu, že hodnota přesahující 1 promile v organizmu řidiče obvykle zakládá podezření ze spáchání přečinu „ohrožení pod vlivem návykové látky“, strážníci ženu omezili na osobní svobodě a předali k dalšímu šetření republikové policii.

O den později pak vyvolal pochopitelný údiv svého okolí muž, který si na čerpací stanici pohonných hmot vychutnal pivo, načež usedl za volant svého automobilu. „Oprávněně pohoršený svědek poté kontaktoval hlídku MP Zlín z místního okrsku, která se náhodou nacházela poblíž, a ta vozidlo, které řídil podezřelý, zastavila,“ pokračoval Pavel Janík.

V tomto případě strážníci zjistili, že tříatřicetiletý muž „nadýchal“ hodnotu přesahující 0,3 promile alkoholu v dechu, čímž se stal podezřelým z přestupku podle zákona o silničním provozu.

Za ten mu nyní hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 20 000 Kč, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel v délce od šesti měsíců do jednoho roku a také připsání 7 bodů do hodnocení porušení povinností stanovených zákonem. A za to to pivo určitě stálo…,“ uzavřel zástupce ředitele městské policie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x