V Kroměříži oslavili dožínky, sjeli se sem zemědělci z celého kraje

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – V Kroměříži oslavili zemědělci z celého Zlínského kraje konec žní. Dožínkové slavnosti na Velké náměstí přivedly krojované návštěvníky, kteří si mohli užít jarmark, folklorní vystoupení, výstavu zemědělské techniky i různé koncerty. Dožínkový věnec při slavnostním zahájení navíc nepřevzal nikdo jiný než krajský hospodář – hejtman Radim Holiš.

Tradiční oslavy konce žní přilákaly v sobotu do Kroměříže zemědělce a krojované z celého Zlínského kraje. Akci zahájil dožínkový průvod městem, který končil na Velkém náměstí. Tam už na krojované návštěvníky čekal starosta Tomáš Opatrný, aby je přivítal, jak se sluší a patří.

„Dožínky Zlínského kraje se už staly nedílnou součástí společenského života v Kroměříži. Jsou oslavou ukončení žní, oslavou úrody, ale i oslavou zemědělců. Děkuji jim za jejich usilovnou práci, píli a námahu a za to, že díky nim máme tak rozmanitou nabídku regionálních potravin na svých talířích,“ uvedl Opatrný.

Při slavnostním zahájení si krajský hospodář převzal dožínkový věnec. A kdo že jím je? Přece hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. A přebral jej velmi tematicky – oblečený do valašského kroje.

 „Děkuji vám všem, kteří jste přišli v kroji a kteří se staráte o to, aby tradice ve Zlínském kraji nezůstaly někde schované, ale abychom s hrdostí ukázali, že máme na co navazovat,“ řekl Holiš. Do Kroměříže ale přišel hlavně vzdát hold zemědělcům. „Děkuji vám za nás za všechny za to, jak se staráte o pole a stáda. Tvoříte hodnoty, které my všichni potřebujeme. Vážíme si toho a s úctou a respektem vám děkujeme,“ ocenil.

Letošní žně jsou ve Zlínském kraji u konce. Oproti minulému roku postupovaly rychleji. Výnosy jsou ale v porovnání s předešlým rokem horší. U hlavní plodiny, pšenice ozimé, činí podle údajů ministerstva zemědělství výnos 7,21 tuny na hektar, u ječmene jarního 6,20 a u řepky 2,58 tuny na hektar. Celková produkce obilovin v České republice dosahuje podle ministerstva přes sedm milionů tun, což by i přes pokles výnosů oproti loňskému roku mělo stačit pro zajištění domácí spotřeby obilovin.

Návštěvníci si ale ze statistik těžkou hlavu rozhodně nedělali. Program na kroměřížském náměstí byl totiž bohatý. Připravený byl jarmark, folklorní vystoupení, výstava zemědělské techniky, koncerty a děkovná mše svatá za úrodu. Dožínky Zlínského kraje pořádá Okresní agrární komora Kroměříž a město Kroměříž ve spolupráci se zdejším Domem kultury a za finanční podpory Zlínského kraje.

Samotná tradice dožínek je navíc jedním z nejstarších domácích i světových lidových zvyků. Oslavovaly ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a šlo o poděkování za štědré dary přírody. Většinou se ale neodehrávaly na náměstích, ale na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a zaplatit všechny radovánky chasy. V Kroměříži se tato tradice držela do roku 1974 a obnovila se až v roce 2007. A proč se krajské oslavy konce žní konají právě tady? Odpověď je vlastně jednoduchá – na Kroměřížsku totiž zemědělci pravidelně dosahují nejvyšších výnosů ze sklizně v celém Zlínském kraji.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->