V MHD ve Zlíně a Otrokovicích zaplatíte za jízdu kartou

Ilustrační foto: archiv DSZO
ZLÍN, OTROKOVICE - Moderní odbavovací systém získají v příštím roce trolejbusy a autobusy MHD ve Zlíně a Otrokovicích. Cestující využívající jednotlivé jízdné budou platit za přepravu jednoduchým přiložením běžné bezkontaktní bankovní karty k elektronickému terminálu, který bude instalován u každých dveří vozidla MHD.

Nový odbavovací systém ve vozidlech MHD bude určen pro platby jednotlivého jízdného bezkontaktní bankovní kartou (může být nahrána v mobilu, hodinkách apod.). Terminály budou umístěny ve vozidlech MHD u všech dveří. Zakoupená jízdenka se nebude tisknout (cestující si může doklad vytisknout v e-shopu). Při přepravní kontrole prokáže cestující zaplacení jízdného svou bankovní kartou, kterou přiloží k revizorově čtečce.

„Ponecháme našim zákazníkům i možnost využívat nadále papírové jízdenky nebo SMS jízdenky, ale podle zkušeností z jiných dopravních podniků očekáváme, že většina cestujících dá brzy přednost platbě kartou. Naše terminály ve vozidlech budou mít navíc schopnost číst informace také z krajské dopravní karty Zetka, což umožní pozdější integraci MHD do systému IDZK – Integrované dopravy Zlínského kraje,“ upřesnil ředitel DSZO Josef Kocháň. Obdobný systém odbavování cestujících funguje úspěšně již několik let například v Brně.

Nové terminály pro bezhotovostní platby jízdného bezkontaktními bankovními kartami mají být podle uzavřené smlouvy instalovány do trolejbusů a autobusů ve Zlíně a Otrokovicích v období od února do května 2024.

V březnu 2024 má být zprovozněn také e-shop. Ten umožní veřejnosti nakupovat na internetu, bez nutnosti návštěvy „kamenného“ pracoviště předprodeje jízdenek, rovněž kupony časového jízdného. Bankovní karty zákazníků se tak stanou nositelem informace také o platném časovém jízdném. Kromě toho e-shop umožní vytisknout bezhotovostně pořízené a na kartu nahrané jízdenky i v papírové formě – například pro založení do účetnictví.

Rada jednatelů DSZO schválila vítězného dodavatele již v prosinci 2022. Neúspěšný uchazeč se však odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a projednání případu trvalo do konce května 2023. Všechny námitky neúspěšného uchazeče Úřad zamítl.

Pořízení nového odbavovacího systému bude stát 14,1 milionu korun (bez DPH). „Byla podána žádat o poskytnutí dotace z prostředků EU z výzvy na individuální projekty v rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021–2027. Máme šanci získat dotaci ve výši 85 procent nákladů,“ upřesnil administrátor dotačních projektů DSZO Jaromír Schneider.

Jsme rádi, že po delším úsilí se podařilo i v našich dvou městech zajistit cestujícím v MHD moderní odbavovací systém. Jeho výhodou proti některým starším systémům je mimo jiné skutečnost, že cestující použijí k úhradě jízdného své běžné bezkontaktní bankovní karty a nejsou nuceni si pořizovat žádné speciální dopravní či městské karty,“ zhodnotil přednosti přijatého řešení ředitel Josef Kocháň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x