V Otrokovicích budou jmelí likvidovat ekologickou cestou

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - Pracovníci Technických služeb Otrokovice v těchto dnech aplikují na území města ekologický postřik k likvidaci jmelí. Pořízení padesáti litrů postřiku vyšlo technické služby na 15 tisíc korun, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Romana Stehlíková.

Tento způsob likvidace jmelí je ke stromům šetrný a na rozdíl od mechanického odřezávání stromy nepoškozuje.

„Jmelí se většinou spojuje s  vánočními svátky, kdy v nejrůznějších barevných úpravách zdobí naše byty či domy. Šíření jmelí se však v poslední době stává závažným problémem, který významně limituje životnost a použitelnost některých druhů dřevin v městském prostředí a lesním hospodářství,“ uvedl Vladimír Plšek, jednatel Technických služeb Otrokovice.

Jmelí je z botanického hlediska poloparizitická stálezelená rostlina, která z hostitelského stromu získává přednostně vodu a v ní rozpuštěné živiny. V případě silného napadení dřeviny dochází k významnému prosychání koruny, které může vést až k úhynu celého stromu. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně našli způsob, jak si se jmelím poradit. V zimním období, kdy jsou listnaté stromy bez listů, se na stálezelené jmelí aplikuje vhodný růstový stimulátor, který probudí jmelí k životu. Jelikož jsou však hostitelské dřeviny v období „zimního spánku“, jmelí nemá dostatek vody a postupně odumírá.

„V letošním roce tento způsob likvidace jmelí testujeme. Pořídili jsme 50 litrů ekologického postřiku a aplikujeme jej na vybrané silně napadené stromy v různých částech města. Pokud se postřik osvědčí, budeme s ním pokračovat i v dalších letech, neboť jmelí se v Otrokovicích skutečně významně rozšířilo zejména na lípách, javorech a topolech, což je patrné zejména nyní v zimním období,“ řekl Vladimír Plšek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x