V Otrokovicích někdo ukradl bustu T. G. Masaryka

Socha T. G. Masaryka byla ukradena neznámými pachateli. Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Na bustu Tomáše Garrigua Masaryka umístěnou před základní školou v Otrokovicích si políčili neznámí pachatelé. Hlavu prvního československého prezidenta ukradli z podstavce, na kterém byla upevněna. Celou záležitostí se nyní zabývá policie.

Bronzový odlitek z dílny Evy Vavrečkové radnice slavnostně odhalila na konci roku 2019. Samotná busta tenkrát vyšla na bezmála 200 tisíc korun. Umístěna byla na podstavci z pískovce. 

S demontáží si pachatelé museli dát značnou práci, protože umělecké dílo bylo k podstavci připevněno kovovými hroty. Dá se tedy předpokládat, že zcizení nebylo otázkou několika minut. V této souvislosti bychom rádi apelovali na občany, aby byli všímaví ke svému okolí a v případě, že jsou svědky podezřelého chování, kontaktovali městskou čí státní policii. Možná si někdo všiml dění kolem busty i v tomto případě a může nám pomoci v odhalení pachatele,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková

Busta není prvním uměleckým dílem ztvárňujícím T. G. Masaryka v Otrokovicích. Socha v mírně nadživotní velikosti byla slavnostně odhalena před tehdejší Masarykovou měšťanskou školou v červnu 1938. O rok později byla odvezena německými vojsky. Po válce však vyšlo najevo, že sochu uschoval jeden z úředníků, který ji v roce 1945 nabídl zpět obci. Tento příběh ale nedošel šťastného konce.

Po roce 1948 ji někdo opět tajně odvezl. Povídá se, že ji údajně odmontovali místní soudruzi a vhodili do rybníčku na Skalách u Tlumačova. Ztrátou busty tak Otrokovice přišly o památku na T. G. Masaryka vlastně již podruhé,“ sdělila tisková mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x