V Otrokovicích pokračují v modernizaci veřejného osvětlení

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - Osvětlení Otrokovic v nočních hodinách zajišťuje více než 2000 svítidel veřejného osvětlení. Aby tato svítidla fungovala s minimem poruch a osvětlení městských ulic splňovalo současné normy, je třeba systém průběžně modernizovat, tj. zejména vyměňovat stará svítidla za nová, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Romana Pastuszková.

Dalším důležitým hlediskem jsou úspory elektrické energie. „Náklady na elektrickou energii pro osvětlení města dosahují částky 2,9 milionů korun ročně a je proto třeba instalovat moderní úsporná svítidla, která pomohou rostoucí ceny energií eliminovat,“ uvedl Vladimír Plšek, jednatel Technických služeb Otrokovice.

Převažujícím typem svítidel v Otrokovicích jsou svítidla s vysokotlakými sodíkovými výbojkami. „Je to sice úsporný světelný zdroj, avšak v současnosti již byl překonán moderními svítidly s LED zdroji, jejichž spotřeba je ve srovnání se sodíkovými výbojkami poloviční při stejném světelném toku.  Z toho důvodu jsou v posledních třech letech v Otrokovicích instalována téměř výhradně pouze moderní LED svítidla,“ vysvětlil Vladimír Plšek.

Aktuálně probíhá instalace těchto svítidel v ulici Nivy, v předchozích letech se uskutečnily výměny např. v ulici SNP, Hlavní, Havlíčkova, Dr. Beneše a  v parku u polikliniky. Při životnosti svítidla cca 25 let je třeba ve městě vyměnit přibližně 80 svítidel každý rok, avšak ne vždy limity městského rozpočtu toto umožní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x