V Otrokovicích si připomenuli Den válečných veteránů

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - V Otrokovicích si podobně jako v jiných městech připomněli zástupci radnice výročí Dne válečných veteránů. Nejprve uctili památku válečných veteránů položením kytice u pomníku na kvítkovickém hřbitově a u pamětní desky učitele Antonína Kosatíka, který padl v 1. světové válce, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Romana Pastuszková.

Historie toho významného dne je datována k 11. listopadu 1918 v 11 hodin, kdy bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny krvavé boje první světové války. O jedenáct minut později zazněla poslední symbolická salva, která zakončila hrůzy zákopové války na západní frontě první světové války.

Tradice oslav konce první světové války se začala rodit již při prvním výročí dne příměří, 11. listopadu 1919, kdy byl tento den spontánně připomínán v Londýně, Paříži i dalších městech dohodových států. Téhož roku také americký prezident Woodrow Wilson oficiálně vyhlásil 11. listopad Dnem příměří. Oficiálním svátkem se stal v roce 1926 a v roce 1954 byl přejmenován na Den veteránů. Symbolem tohoto dne je vlčí mák jako symbol nového života.

„V současnosti se 11. listopad, jako den věnovaný památce válečných veteránů, slaví celosvětově. Od listopadu 2001 je pak tento významný den připomínán také v České republice,“ doplnila Pastuszková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x