V Otrokovicích vyrazí dnes v podvečer do boje proti komárům

Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE – Už na dnešní podvečer je v Otrokovicích naplánovaný zásah proti komárům, a to na Baťově a ve Staré Kolonii. Po zásahu aerosolem uhynou pouze dospělí komáři, kteří jsou přímo zasaženi. V závislosti na počasí se bude aplikace postřiku s největší pravděpodobností ještě opakovat.

Jeden postřik vyjde otrokovickou radnici přibližně na 40 tisíc korun. „Pro město tyto zásahy zajišťuje společnost Servis 3xdz Olomouce. Město také už několik let po sobě zajišťuje v předjarním období zásahy proti komářím larvám, aby se omezilo líhnutí komárů,“ informovala mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová.

Postřikují se tůňky, mokřiny s nízkou vodou a zamokřená místa. Postřik obsahuje bakterii, která se ve vodě namnoží a dospělý komár už nemůže vzniknout. Nedá se dělat na hlubokých velkých vodních plochách. Potřebný účinek by nebyl ani v létě, kdy je teplota vody v tůňkách vysoká a bakterii zničí.

Aplikované letní postřiky postihují dospělé létající stádium komára, který vytváří mnohatisícová hejna. Zásahem se likviduje jen malá část komáří populace, a to v případě, že dostane přímý zásah ve vzduchu v keřích a travinách.

Postřik se dělá v podvečer především proto, aby přes den nebyl zasažen i jiný užitečný hmyz včetně včel. Výsledek boje proti komárům je tedy závislý na mnoha faktorech a všechno záleží hlavně na počasí. I přes aplikovaný postřik doporučujeme individuální ochranu, například volit vhodné oblečení, používat repelenty, instalovat sítě do oken,“ dodala Vaculová.

--> --> --> --> -->