Valašské Klobouky víc dezinfikují budovy, aktivují asistenční linku seniorů

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Valašské Klobouky)
VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Valašské Klobouky na Zlínsku kvůli zhoršující se situaci se šířením nemoci covid-19 posilují dezinfekci veřejných budov a zakázaly návštěvy v domově s pečovatelskou službou. Poskytnou také dezinfekční prostředky pro všechny bytové domy a znovu aktivují asistenční linky pro seniory a osoby v karanténě, řekla serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

V oblasti obce s rozšířenou působností bylo v půli týdne více než 220 pozitivně testovaných lidí s nemocí covid-19. Přímo ve Valašských Kloboukách je více než 60 osob. „Město kvůli zhoršující se situaci nařizuje posílenou dezinfekci veřejných budov ve svém majetku a rovněž poskytne dezinfekční prostředek pro všechny bytové domy,“ uvedla Zvonková.

Znovu také dochází k aktivaci asistenční linky pro seniory a osoby v karanténě k zajištění nákupů a léků. Na čísle 737 924 568 ji budou obsluhovat pracovníci odboru sociálních věcí. „K dispozici je pro starší spoluobčany, kteří se vlivem opatření ocitnou osamocení a bez potřebné pomoci, a také pro lidi v karanténě. Po telefonu si budou moci požádat o dovoz nákupu potravin nebo léků,“ uvedla Zvonková. Služba bude objednávky přijímat na výše uvedeném čísle v pracovní dny od 7:00 do 19:00 hodin, rozvoz nákupů pak bude probíhat v pondělí, ve středu a v pátek v odpoledních hodinách prostřednictvím pracovníků městské policie. „Pokud lidé vědí ve svém sousedství o někom, kdo zůstane opuštěný nebo bez péče ze strany blízkých, budeme rádi, pokud jim o asistenční lince řeknou,“ uvedla Eliška Olšáková.

V domě s pečovatelskou službou jsou zakázány návštěvy a obyvatelé budou mít v jídelně vyhrazenou dobu pro polední stravování. Zákaz platí do odvolání. Výjimkou jsou roznosy obědů, donášky nákupů potravin a léků a zajištění pečovatelských služeb ze strany charity.

Základní škola Valašské Klobouky se pak bude starat o děti zdravotníků a dalších zaměstnanců v první linii. „Podzimní vlna onemocnění covid-19 nabírá na síle, a proto je na místě činit kroky nezbytné k prevenci dalšího přenosu viru. Město Valašské Klobouky připravilo několik opatření, jejichž cílem je jednak snížit riziko nákazy u nejzranitelnější skupiny obyvatel, jednak podpořit ty, kteří se ocitnou bez pomoci a budou potřebovat zajistit základní věci denní potřeby,“ sdělila starostka města Eliška Olšáková.

Podle ní je ale potřeba zodpovědnosti každého člověka. „Prosím, dodržujme nařízení a nezapomínejme na hygienická pravidla, časté mytí rukou, správné nošení roušek, zachovávání rozestupů a omezení setkávání. Má to velký smysl při ochraně našich nejbližších, pro které by mohlo být onemocnění velmi vážným ohrožením,“ apelovala Olšáková.

Město doporučuje provádět dezinfekci ve všech bytových domech, uvolňuje k tomu ze svých zásob sto litrů dezinfekčních přípravků, které poskytne zdarma. Výdej pro domovníky bude ve vestibulu radnice v úřední dny, tedy v pondělí a středu v časech od 8:00 do 10:30 a od 14:30 do 17:00.

Zdravotníci i pracovníci záchranného systému i sociálních služeb mohou dát děti do Základní školy Valašské Klobouky, aby mohli pracovat a nemuseli s dětmi zůstat doma. Školy jsou totiž zavřené a výuka je distanční, což je jedno z opatření vlády k zamezení šíření koronaviru. Péče o děti ve věku od tří do 10 let je od pondělí do pátku od 6:00 do 17:00 ve dvou skupinách, přičemž každá může mít maximálně 30 dětí. „Zájemci mohou kontaktovat vedení školy na telefonních číslech 570 578 101 nebo 603 476 785, případně na e-mailu info@zsvk.eu,“ dodala Zvonková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x