Valašskokloboucká radnice nechala opravit hroby osobností

Foto: MěÚ Valašské Klobouky
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Při návštěvě valašskoklobouckého hřbitova si mohou lidé povšimnout obnovených nápisů na čtyřech hrobech významných osobností. Jedná se o místo posledního odpočinku duchovních P. Ignáce Kremela, P. Antonína Přemyslovského, P. Viléma Skácela a P. Jana Pírka, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Lenka Zvonková.

Texty na náhrobcích už nešlo vlivem povětrnostních podmínek dobře číst, a tak byly znovu vyvedeny zlacením.

„Na význačné předky, jejich práci a odkaz, nesmíme zapomínat. Proto jsem ráda, že se ve spolupráci Římskokatolické farnosti Valašské Klobouky a města Valašské Klobouky podařilo obnovit náhrobky čtyř farářů a církevních hodnostářů. Můžeme se u nich zastavit a připomenout si, že v našem městě a děkanátu v minulosti působili,“ uvedla starostka Eliška Olšáková.

P. Antonín Přemyslovský (1838–1908) byl čestným kanovníkem kroměřížským, arciknězem holešovským a děkanem a farářem valašskoklobouckým. P. Ignác Kremel (1865–1929) působil jako konsistorní rada a valašskokloboucký farář a místoděkan. P. Jan Pírek (1846–1914) působil jako konsistorní rada a rovněž místní farář a děkan. P. Vilém Skácel (1880–1947) byl arcibiskupským radou a také zdejším duchovním.

Na hřbitově ve Valašských Kloboukách se nachází více než tři desítky hrobů významných osobností. Město se stará o čtyři z nich, o hrob rodiny Malchrovy, hrob rodiny Horných, hrob Hypolita Heřmánka a hrob třinácti obětí nacistické zvůle, zavražděných 22. dubna 1945 v Březině. Naleznete zde také hrob čestného občana Františka Šerého (1854–1932), poslance moravského zemského sněmu a starosty města, dále Eduarda Fuska (1901–1996), poslance Národního shromáždění Československé republiky, senátora Národního shromáždění Jana Pechance (1883–1977) nebo čestného občana a letce RAF Josefa Balejky (1917–2004).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x