Vánoční počasí? Pro někoho pod psa…ale to není to hlavní

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Kdyby se Vánoce konaly o týden dřív, mohl by se radovat i milovník těchto svátků v bílém provedení, jistý pan Josef Lada, malíř a spisovatel národem milovaný. Jenže přišla výrazná obleva, v tomto směru je a bude nezimní počasí "pod psa" a pomalu, abychom se starali, zda na Silvestra nerozkvetou stromy. Podle odborníka na lidské bolístky duše, psychiatra Josefa Zvoníčka, ale rozhodně nemáme v čase vánočním zoufat a nechat se vyvést z pohody.

Co říkáte teď v klidu vánočním na nákupní předvánoční šílenství?

Beru to prostě a jednoduše, kdo se toho chce účastnit, tak se účastnil, já třeba ne. Mnozí v tom dokonce vidí i pozitivum a jakýsi druh adrenalinu. Že dostávají zabrat nejen peněženky, to je jasné.

Nu a po tom shonu naráz naordinované vánoční nicnedělání, pojídání dobrot a tak dále. To je kontrast…

Je a nemusí být vždy jen pozitivní. Každý z nás je ale jiný, odpočinek a určitá forma lenivění v omezené míře se doporučují. Ale proležet tři dny určitě ne. Větší příjem dobrot znamená také zvýšenou míru pohybu, přinejmenším pěkné procházky každý den.

Jak důležité je setkávání se s blízkými?

Velmi, to je vedle duchovního rozměru Vánoc další velmi pozitivní rys vánočních svátků. Nastoluje to duševní pohodu, kterou každý potřebuje.

Ještě jedna kategorie je hodně důležitá, alespoň podle mne. Čímž myslím těšení se na Vánoce.

Nepochybně, tohle je důležitý aspekt, každý z nás se těší na Vánoce, jen bychom neměli být sami. Samozřejmě nejvíce to platí pro děti a Ježíškovy dárky. Ale to, čemu říkáme těšení se, to je věc velmi důležitá a zdaleka nejenom na Vánoce, to je věc ryze pozitivní.

Nuže, vážený pane doktore, nač se těšíte osobně?

Na všechno, co souvisí s Vánocemi, na děti i na vnuky. Ale na moře dalších věcí, třeba na cestování, nové knížky. A opravdu to platí nejen pod vánočním stromečkem.

Silvestr zhusta slavíme se šampaňským, patří alkohol i k Vánocům?

Pakliže v míře rozumné, pak určitě ano. A pakliže v míře nerozumné, pak ani k Silvestru. Pořád si říkám, že platí univerzální a nejen vánočně – silvestrovské: jaké si to uděláme, takové to máme.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x