Ve čtvrtek bude jezdit MHD ve Zlíně a Otrokovicích celý den zadarmo

Foto: Město Zlín
ZLÍN, OTROKOVICE, ŽELECHOVICE NAD DŘEVNICÍ – Už tento čtvrtek 22. září se v rámci Evropského týdne mobility uskuteční tradiční akce Den bez aut. Po celý den si proto cestující MHD ve Zlíně, Otrokovicích a Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů jízdenky a také průkazky časových jízdenek mohou nechat doma.

Revizoři Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice ve čtvrtek jízdní doklady kontrolovat nebudou a ani řidiči ve vozidlech nebudou prodávat jízdenky. Na jeden den bude odstaven také systém SMS jízdenek. Předprodejní místa i jízdenkové automaty DSZO však zůstanou během Dne bez aut v provozu.

„Cestující by se neměli nechat zmást spuštěnými označovači jízdenek ve vozidlech. Ty totiž z technických důvodů nelze vypnout. Po vypnutí se znovu automaticky zapínají na každé další zastávce,“ upozornil vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

Využívání městské hromadné dopravy jako ekologičtějšího dopravního prostředku než osobního automobilu podporují také radnice zřizovatelských měst. „Městskou hromadnou dopravu dlouhodobě podporujeme, zajišťuje cestujícím komfort převyšující většinu měst v Česku,“ myslí si radní města Zlína pro dopravu Michal Čížek.

„Otrokovice se každým rokem připojují k městům, která chtějí vyjádřit, že bezpečné a ekologické cestování je jim blízké a podporují je. Takto můžeme nahlížet i na cestování hromadnou dopravou. I tak lze pomoci životnímu prostředí, navíc to může být způsob, jak objevit krásy svého nejbližšího okolí,“ uvedla v souvislosti s přípravou Dne bez aut starostka Otrokovic Hana Večerková.

Jednodenní výpadek tržeb z jízdného v síti MHD DSZO představuje částku bezmála 150 tisíc korun. Tuto ztrátu uhradí města, která jsou zřizovateli DSZO a objednateli hromadné dopravy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x