Ve Zlíně mají vzniknout záchytná parkoviště na třech místech

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ZLÍN - Zlín hodlá ve třech různých lokalitách vybudovat záchytná parkoviště, která budou fungovat v režimu park and ride (P+R). Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Cílem systému je kombinovat osobní automobilovou dopravu s dopravou veřejnou. Záchytná parkoviště by měla vzniknout v blízkosti zastávek MHD, či jiných terminálů veřejné dopravy. Řidiči zde budou moci nechat auto klidně celý den a do města se pak přepraví pomocí MHD.

„Pro naše město je výstavba záchytných parkovišť velmi důležitá, především proto, abychom podpořili cestování MHD a tím i částečně ulehčili centru města od náporu vozidel,“ sdělil Michal Čížek, radní pro oblast dopravy.

V současnosti se aktivně pracuje na přípravě záchytných parkovišť ve třech vybraných lokalitách – v ulici Fryštácká u místní části Kostelec, v ulici Štefánikova u Malé scény a na Příluku u průmyslové zóny.

Záchytné parkoviště v ulici Fryštácká je vzhledem k budoucí výstavbě dálničního přivaděče od města Fryšták a návaznosti na cyklostezku a dopravnímu spojení linek MHD strategickým místem. Kapacita parkujících vozidel bude 150 míst s možností následného rozšíření až na cca 500 parkovacích a odstavných míst. Parkoviště pro osobní vozidla bude řešeno s vazbou na možné zastávky MHD v obou směrech s bezpečným přechodem chodců přes silnici II/490. Součástí návrhu parkoviště bude parkování pro jízdní kola (B+R), stanoviště pro elektromobily, veřejné osvětlení nebo toalety.

Záchytné parkoviště v ulici Štefánikova bude mít kapacitu přibližně 150 míst. Parkoviště pro osobní vozidla bude řešeno s vazbou na možné zastávky MHD v obou směrech s bezpečným přechodem chodců přes silnici II/490. Součástí návrhu parkoviště bude taktéž parkování pro jízdní kola (B+R), stanoviště pro elektromobily, veřejné osvětlení, toalety.

Pro parkoviště P+R v ulici Fryštácká a v ulici Štefánikova u Malé scény se nyní zpracovává dokumentace pro územní rozhodnutí.

Záchytné parkoviště na Příluku by mělo pojmout zhruba 130-140 vozidel. S větší kapacitou parkoviště bohužel nelze uvažovat z důvodu vlastnictví pozemků, kterými je město limitováno. Výstavba záchytného parkoviště P+R je doplňující stavbou k investiční akci Silničního napojení průmyslové zóny Zlín – východ. U záchytného parkoviště na Příluku nyní běží územní řízení a připravují se dokumentace pro další stupně řízení směřující k realizaci jednotlivých záchytných parkovišť. Předpokládaná cena je 20 milionů korun, termín realizace je pak plánován na rok 2023.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x