Asistenční centrum pomoci Ukrajině zažilo během prvního dne pořádný nápor

Foto: Jiří Balát
ZLÍN – Ve čtvrtek 3. března zahájilo ve Zlíně provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Na místě si ukrajinští uprchlíci vyřizují potřebné dokumenty jako vízum či zdravotní pojištění.

ZLÍN – Ve čtvrtek 3. března zahájilo ve zlíně provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Na místě si ukrajinští uprchlíci vyřizují potřebné dokumenty jako vízum či zdravotní pojištění.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině se nachází v areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně v budově U14. Lidé z Ukrajiny si mohou v centru pod jednou střechou vyřídit první registraci, vízum, zdravotní pojištění, ubytování, registraci na úřadu práce či jinou humanitární pomoc. Otevřeno je každý den od 7 do 19 hodin.

Jen během čtvrtečního dopoledne odbavili pracovníci centra na šest desítek lidí. V průběhu dne se zde tvořily dlouhé fronty. Jednotlivci i početné rodiny s dětmi se tak museli obrnit trpělivostí a čekat dlouhé hodiny. Pro čekající uprchlíky a jejich doprovod jsou na místě k dispozici dva vyhřívané stany a teplý čaj.

Chtěl bych všechny požádat o trpělivost. Lidé, kteří zajišťují chod centra, jsou v maximálním nasazení a dělají všechno proto, aby pomohli všem příchozím. Předpokládáme, že dnes dorazí vlna lidí, která na otevření centra čekala. Operativně na to budeme reagovat, a pokud to bude situace vyžadovat, posílíme personál,“ uvedl po otevření centra hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Na místě jsou přítomni policisté z odboru cizinecké policie, kteří zde mají dvě místnosti. Do první z nich přicházejí cizinci k počáteční registraci, kde splní svoji přihlašovací povinnost, a to přihlásit se na našem území do tří pracovních dnů po příjezdu. Ve druhé místnosti identifikují cizince, kteří přicházejí bez jakéhokoliv dokladu.

Provádíme zde jejich ztotožnění. Poté je jim Odborem azylové a migrační politiky MV ČR uděleno vízum za účelem strpění pobytu na našem území na devadesát dnů s dobou platnosti na jeden rok,“ vysvětlila tisková mluvčí krajských policistů Simona Kyšnerová.

Na chodu centra se kromě policistů podílí hasiči, pracovníci krajského úřadu, ministerstva vnitra, úřadu práce, zdravotní pojišťovny, nemocnice a také tlumočníci či dobrovolníci.

Činnosti zajišťované v rámci KACPU:
a) Registrace, kontrola dokladů, identifikace
b) Udělení víza, doklady apod.
c) Registrace zdravotního pojištění
d) Zdravotní zabezpečení
e) Humanitární pomoc – strava, nápoje, oblečení
f) Psychosociální pomoc
g) Zajištění ubytování
h) Doprava na ubytování

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x