Ve Zlíně probíhá zkušební sčítání lidu

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN – V rámci příprav na sčítání lidu konané v příštím roce na jaře, probíhá v těchto dnech Zkušební sčítání. Český statistický úřad (ČSÚ) oslovil 25 tisíc domácností v typických lokalitách po celé republice, včetně Zlína, s prosbou o zkušební vyplnění sčítacích formulářů, oznámila serveru Zlin.cz Irena Orságová ze zlínského magistrátu.

Vyplňování formulářů Sčítání lidu, domů a bytů 2021 si teď mohou tyto vybrané domácnosti vyzkoušet nanečisto přes formulář umístěný na webu www.scitani.cz. Pro zájemce, kteří dávají-li přednost tužce a papíru, jsou připraveny listinné formuláře.

„Zkušební sčítání je unikátní možností, jak prověřit funkčnost všech systémů pro online sběr dat i způsob distribuce a sběru listinných formulářů. Stejně jako při ostrém sčítání klademe vysoký důraz na bezpečnost osobních údajů,“ uvedl Robert Šanda, ředitel odboru statistik obyvatelstva ČSÚ a věcný gestor projektu Sčítání 2021.

Pokud některé domácnosti možnost vyzkoušet sčítání online nevyužijí, obrátí se na ně sčítací komisař, což bude s největší pravděpodobností jejich poštovní doručovatel. Donese jim tištěný formulář, poprosí je o jeho vyplnění a případně pomůže s jeho odevzdáním zpět na Českou poštu.

Oslovených 25 tisíc domácností žijících ve více než 12 tisíc budovách v 98 místech napříč celou Českou republikou vybíral Český statistický úřad tak, aby reprezentovaly typické lokality. Zkušební sčítání tak proběhne v malých obcích i velkých městských aglomeracích. Zahrnuty v něm budou i různé typy bytových domů včetně např. hromadných ubytovacích zařízení.

Sčítání lidu, domů a bytů je tradiční a nedílnou součástí systému úředních statistik v každé zemi. Podobně jako je tomu na našem území již od roku 1869, i ve většině zemí světa se koná pravidelně každých 10 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x