Ve Zlíně se snížil zájem o sňatky

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - V loňském roce bylo v matričním obvodu Zlína uzavřeno celkem 257 sňatků. Oproti roku 2019 je to o 67 svatebních obřadů méně, server Zlin.cz o tom informovala za zlínskou radnici Irena Orságová.

Svatební boom let 1998–2008 čítající přes 400 sňatků za rok je pryč. Počet párů, kteří vstupují do manželství, se v posledních letech o desítky snížil. Ten loňský pokles jde ale na vrub koronavirové pandemie.

„I přes spoustu krásných číselných kombinací, které přinesl rok 2020, svůj obřad kvůli vládním omezením 63 snoubenců zrušilo. Zrušeny byly také dvě diamantové a dvě zlaté svatby. Nejvíce obřadů se uskutečnilo v čase rozvolnění protiepidemických opatření, v období června až září. Své ano si v něm řeklo 144 párů. Z naší praxe se potvrdilo, že lidé se v omezených podmínkách oddávat nechtějí,“ uvedla vedoucí oddělení matrik a ověřování Magistrátu města Zlína Elena Kovaříková.

Požadavky na místo obřadu se v roce 2020 nezměnily a kopírují oblíbený trend sňatků pod širým nebem. Ten se v posledních letech pohybuje kolem šedesáti obřadů ročně. Budoucí manželé si vybírají také tradiční místa, jako je restaurace Na Pinduli, penzion UNO, hotel Tomášov, restaurace U Staňků, Koliba U černého medvěda a v poslední době i Památník Tomáše Bati. Stálicí v místě pořádání obřadů je zámek Lešná, hrad Malenovice a zlínská radnice. V obřadní síni bylo uzavřeno v posledních letech přibližně kolem 100 obřadů ročně. Očekávání pro rok 2021 jsou stejná.

„Jako každým rokem byly letos nejrychleji obsazeny výjezdní obřady. Nejvíce svateb je v tuto chvíli rezervováno na měsíc červen. Snoubenci v něm objednali dvacet jedna obřadů. V tomto roce vycházejí i zajímavé číselné kombinace. Třeba sobotu 20. 2. 2021 si za svůj velký den vybralo šest párů. Opět je zájem o obřady v zámku Lešná a na hradě v Malenovicích,“ sdělila Blanka Pánková ze sňatkové matriky.

V roce 2020 svůj život spojilo i 11 párů, osm párů žen a tři páry mužů, prostřednictvím registrovaného partnerství. Oproti roku 2019 je to o pět registrací více. Z celkového počtu uzavřených manželství ve Zlíně bylo 64 sňatků církevních.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x