Ve Zlíně si výročí sametové revoluce připomenou u Lavičky Václava Havla. Stream přenese účastníky na Václavák

Foto: Jan Rohlík
ZLÍN – Do celorepublikového Festivalu svobody se letos připojí také ve Zlíně, kde na události 17. listopadu zavzpomínají u Lavičky Václava Havla. Kromě 33. výročí sametové revoluce aktéři připomenou také současné dění na Ukrajině.

V rámci Festivalu svobody nepřipomínáme jen události, které se odehrály před třiatřiceti lety, ale po celé republice vyzýváme též k pokračování podpory Ukrajiny. Dále podporujeme zvyšování energetické soběstačnosti investicemi do obnovitelných zdrojů energie a reformu školství pro 21. století směřující ke kritickému myšlení a větší adaptaci na současný svět,“ popisuje za organizátory Tomáš Pasterný ze spolupořádajícího spolku Zlínská křižovatka.



Během klidného vzpomínkového shromáždění u Lavičky Václava Havla v dolní části náměstí T. G. Masaryka promluví zástupci několika organizací i aktéři sametové revoluce ve Zlíně. Uskuteční se také happening společného zapalování svíček po celé republice se streamy na Václavské náměstí. O hudební doprovod se postará saxofonista Zdeněk Marušák a klavírista Štěpán Holík.


„Hodnotu demokracie a svobody si musíme připomínat stále. Letos se nás výročí sametové revoluce dotýká ještě intenzivněji, vzhledem k situaci na Ukrajině,“ sdělila ředitelka spolupořádajícího centra Živý Zlín Jana Kubáčová.

Zlíňané si ovšem výročí připomenou také dalšími způsoby, například rozsvícením Památníku Tomáše Bati nebo svátečním koncertem souboru Concertino složeného z předních hráčů Filharmonie Bohuslava Martinů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x