Ve Zlíně vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity! Co to pro vás znamená?

Zdroj: ČHMÚ
Město Zlín a okolí čelí mohutným dešťům, které mají podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu trvat až do nedělního večera. Během čtyř dnů by v regionu mohlo spadnout až 250 milimetrů srážek na jeden metr čtvereční.

3. stupeň – stav ohrožení – se vyhlašuje při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu, ohrožení životů a majetku v záplavovém území; vyhlašuje se také při dosažení kritických hodnot sledovaných jevů a skutečností na vodním díle z hlediska jeho bezpečnosti současně se zahájením nouzových opatření; provádějí se zabezpečovací a podle potřeby záchranné práce nebo evakuace.

Při akutním nebezpečí povodně, je-li dostatek času:

  • Evakuujte mimo ohrožené území cenné předměty a zařízení, spotřební elektroniku, osobní počítače, předměty kulturní hodnoty jako obrazy, plastiky, starožitný nábytek apod.
  • Odvezte nebo zajistěte proti zničení cenné a jedinečné dokumenty: vysvědčení, diplomy, rodinné fotografie, smlouvy, cenné papíry, záruční listy, účetní záznamy, stavební dokumentaci, kroniky, archiválie, cenné knihy, atd.
  • Odvezte mimo ohrožené území pojízdnou techniku a stroje, jiná vozidla, která nebudou použita pro přepravu vlastní a rodinných příslušníků za evakuace.
  • Přestěhujte z ohroženého území velké i drobné domácí zvířectvo a na místě nového ustájení pro ně zajistěte krmivo.
  • Různé chemické prostředky, rozpouštědla, barvy, pohonné hmoty, olej apod. vyneste ze sklepů a přízemních místností do vyšších pater, předejdete tím zamoření vody nebezpečnými chemickými látkami.
  • Na dvorech a zahradách odkliďte nebo upevněte (přivážte) předměty, které plavou nebo by je mohla vzít voda.
  • Pytli s pískem ucpěte okenní otvory do sklepů a vstupních dveří do domu, utěsněte otvory u kanalizace a odpadů v přízemí a ve sklepech a s pytli vytvořte hráz kolem studně.
  • Sbalte si evakuační zavazadlo.

Více informací, co dělat při povodni najdete zde.

Další informace o povodňové situaci lze získat také na internetové stránce ČHMÚ.

Zdroj: www.hzscr.cz