Ve Zlíně začalo fungovat nové Regionální dobrovolnické centrum

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN - V uplynulých dnech bylo slavnostně otevřeno Regionální dobrovolnické centrum Zlínského kraje, které provozuje Charita Uherský Brod, a to v budově Zlínského klubu na třídě Tomáše Bati 204. Otevření nového centra se zúčastnila také krajská radní Michaela Blahová, serveru Zlin.cz to sdělila Adéla Čuříková z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Svou činnost v květnu letošního roku zahájila Regionální dobrovolnická centra v deseti krajích, od června funguje centrum i ve Zlínském kraji. Centra mají být kontaktním a informačním místem pro dobrovolníky, neziskové organizace, příspěvkové organizace či obce v  oblasti dobrovolnictví. Smyslem dobrovolnických center je rozšíření povědomí o dobrovolnictví, školení dobrovolníků a koordinátorů, propojování možností, spolupráce všech aktérů a podobně. Cílem také je, aby dobrovolníci byli prověření a záštita dobrovolnického centra důvěryhodnost poskytuje,“ uvedla radní Zlínského kraje Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor, a doplnila: „Je důležité pomáhat tam, kde člověk žije. Kolem nás mohou žít lidé, kterým i jedna hodina týdně může velmi zpříjemnit život. Například jen krátkou návštěvou, pomoci s nákupem, doručování nebo pohlídáním dětí.“

Regionální dobrovolnická centra fungují díky projektu Ministerstva vnitra Koncepce rozvoje dobrovolnictví v České republice s akcentem na zajištění regionální a oborové dostupnosti dobrovolnictví v podobě dobrovolnických center, který má trvat po dobu dvou let. „Naším úkolem je zájemce o dobrovolnickou činnost informovat o možnostech, jaké se nabízejí, kde všude a jakým způsobem se dá pomáhat. Mohou se na nás obrátit sami dobrovolníci i organizace, které by činnost dobrovolníků uvítaly. Zajistíme také bezplatné vzdělávání dobrovolníků a koordinátorů,“ sdělila Jana Haluzová, vedoucí Regionálního dobrovolnického centra Zlínského kraje.

Svou činnost bude Regionální dobrovolnické centrum prezentovat také na Dni Zlínského kraje v sobotu 19. září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x