Ve zlínské a vsetínské nemocnici začali pracovat vojáci, pomáhají i na covidových stanicích

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN, VSETÍN - Celkem devět vojáků začalo v polovině tohoto týdne pomáhat na covidových stanicích, ale i na dalších odděleních v nemocnicích Zlínského kraje. Během příštích dvou týdnů bude pět z nich k dispozici v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, další čtyři se zapojí do provozu Vsetínské nemocnice, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Vojáci budou pracovat po dohledem kvalifikovaných zdravotních sester, pomáhat jim budou mimo jiné s manipulací a polohováním pacientů, kteří jsou nepohybliví, a jsou tak v průběhu hospitalizace odkázaní na pomoc personálu.

„Za pomoc armády jsme vděční. Během podzimní vlny pandemie nám její příslušníci pomáhali několik týdnů také v odběrovém stanu ve Zlíně. Teď jsou zařazeni do týmů přímo na zdravotnických pracovištích včetně oddělení s intenzivními lůžky, kde jsou hospitalizovaní pacienti s koronavirem v těch nejzávažnějších stavech. Jedná se mnohdy o obézní pacienty, často jsou i v umělém spánku na umělé plicní ventilaci. Silné paže jsou v takových případech potřeba a pro sestry jsou při řadě každodenních úkonů při péči o pacienty opravdu vítanou pomocí,“ zdůraznil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel zlínské nemocnice.

Vojáci byli do nemocnic ve Zlíně a Vsetíně přiděleni v rámci celorepublikové armádní pomoci zdravotnickým a sociálním zařízením v době pandemie koronaviru. „Do Zlínského kraje zamířili vojenští profesionálové ze 143. zásobovacího praporu v Lipníku nad Bečvou, kteří absolvovali kurz Combat Lifesaver (CLS). Ten je rozšířeným kurzem první pomoci pro vybrané vojáky, kteří jsou například vysíláni do zahraničních misí. Tito vojáci budou nyní působit jako posila pomocného personálu nemocnic ve Zlíně a Vsetíně, další pětice vojáků byla vyslána do nemocnice ve Valašském Meziříčí,“ uvedla Magdaléna Dvořáková, mluvčí Generálního štábu Armády České republiky.

Vojáci vyslaní do Zlínského kraje mohou na nemocničních odděleních asistovat například při dezinfekci povrchů, úpravě lůžka, při transportu, polohování a hygienické péči o pacienta, při zásobování materiálem a jeho distribuci. Zároveň pracují vždy pouze pod dohledem a přímým vedením kmenového zdravotnického personálu nemocnic. Podle dohody by nemocnicím Zlínského kraje měli být k dispozici do 1. prosince 2020.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x