Ve zlínské nemocnici darovali hasiči rekonvalescentní plazmu

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN – Profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje darovali v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně rekonvalescentní plazmu. Rekonvalescentní plazma od lidí, kteří prodělali koronavirus, pomáhá v léčbě těžkých případů nemoci covid-19, řekl serveru Zlin.cz za nemocnici Zdeněk Dvořák.

Odběry podstoupilo hned devět hasičů ze sboru, kterému se také nevyhnuly problémy spojené s koronavirem. „Jarní vlnu jsme ještě ustáli, nikdo z nás neonemocněl. Obtížnější je to teď na podzim, evidujeme 88 našich pracovníků, kteří jsou covid pozitivní. Máme je ve všech okresech Zlínského kraje, nejvíce jich je momentálně na Uherskohradišťsku,“ sdělila Dagmar Sikmundová, ředitelka kanceláře ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Možnost pomoci v léčbě nemocných s koronavirem vyvolala mezi hasiči odezvu. Rekonvalescentní plazmu budou darovat kromě Zlína i v Uherskohradišťské nemocnici. „Vůbec jsem neváhal a hned jsem se k odběru přihlásil. U mě samotného neměla nemoc vážný průběh, rád ale pomůžu těm, co takové štěstí nemají,“ ujistil profesionální hasič Pavel Spáčil.

Podobně to vidí i další kolega. „Rád pomůžu. Jen jsem si nebyl jistý, zda mám v plazmě dostatečné množství protilátek, protože u mě byl průběh nemoci mírný. Ale ukázalo se, že tohle nehraje roli, což je důležitá informace i pro další vyléčené. I když měli mírný průběh nemoci, můžou mít v těle vytvořené protilátky. Důležité proto je, aby se zdravotníkům přihlásili a mohli se tak stát dárci rekonvalescentní plazmy,“ vzkázal další z hasičů Jakub Hambálek.

Zájem o darování rekonvalescentní plazmy v posledních dnech vzrůstá, podle Dvořáka se tak zvyšuje i naděje mnoha pacientů na překonání nemoci covid-19. „V tuto chvíli máme k dispozici padesát jednotek rekonvalescentní plazmy. Je ale potřeba zásoby navyšovat, protože každý týden spotřebujeme až šest jednotek, pomáháme navíc i také dalším nemocnicím. Budeme opravdu rádi, pokud nás budou kontaktovat i další možní dárci a předem jim za to děkujeme,“ prohlásila Markéta Vajdáková, zástupkyně primářky hematologicko-transfuzního oddělení zlínské nemocnice.

Na darování rekonvalescentní plazmy se vztahují stejná pravidla jako na dárcovství krve. Ideálními dárci jsou muži, kteří nikdy v minulosti nedostali transfuzi, nebo ženy, které v minulosti nedostaly transfuzi a nebyly těhotné. „Protilátky obsažené v rekonvalescentní plazmě působí v těle pacienta tak, že jsou schopny obalit virus způsobující onemocnění a zničit ho. Důležitou podmínkou však je, aby jim byla podána v počáteční fázi nemoci, kdy viru není v organismu tolik,“ objasnil Dvořák.

Ve Zlínském kraji odebírají rekonvalescentní plazmu nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti. Každý zájemce se může k odběru objednat nebo požádat o další informace. „Ve Zlíně na telefonních číslech 577 552 322, 734 510 687, v Uherském Hradišti na telefonním čísle 572 529 809, nebo e-mailu kamrla@nemuh.cz,“ dodal Dvořák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x