Ve zlínské zoo se podařilo odchovat mláďata vyder obrovských

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN - Zlínská zoo má za sebou další mimořádný úspěch. Podařilo se zde odchovat mláďata vydry obrovské, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Mláďata přišla na svět už loni na konci října, až nyní ale zlínská zoo informaci zveřejnila. „Odchovat vydry obrovské je extrémně náročné, zásadní problém představuje vysoká úmrtnost mláďat krátce po narození. Za uplynulých 12 měsíců se tak ve 22 evropských zoo, které tyto největší vydry mají ve své kolekci, podařilo odchovat pouze 16 mláďat. V České republice je chová jen Zoo Zlín,“ poznameala Bujáčková.

Rodičovský pár, sedmiletá samice Mora a desetiletý samec Dagget, o mláďata svědomitě pečuje. Malé vydry se rodí slepé a zcela bezbranné, oči otevírají až ve věku kolem 45 dnů. „Chovatelé do expozice v chovatelském zázemí přistupují pouze při krmení, aby vydří rodinku co nejméně rušili. Podle jejich pozorování jsou mláďata vitální, ve skvělé kondici a viditelně přibírají. V tomto náročném období je to pro nás opravdu mimořádná a radostná událost,“ zdůraznil ředitel zoo Roman Horský.

Vydry obrovské se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012, kdy zahrada otevřela nově upravenou expozici v tropické hale včetně venkovní nádrže. „Tenkrát jsme z německé Zoo Hagenbeck získali dva samce, jedním z nich byl i otec mláďat Dagget. Byli jsme opravdu poctěni, že jsme od Evropského záchranného programu pro vydry dostali důvěru a získali tato výjimečná zvířata. Trvalo však dalších 7 let, než v listopadu 2019 přišla z anglické Zoo Branton vytoužená samice Mora,“ uvedl ředitel Roman Horský. První setkání vydřího páru proběhlo v lednu letošního roku. Obě zvířata pak společně obývala expozici v tropické hale Yucatan. V současné době je celá vydří rodina v expozici v chovatelském zázemí.

Domovinou vyder obrovských jsou deštné pralesy Jižní Ameriky. Podstatnou složku jejich jídelníčku tvoří sladkovodní ryby, umí ale ulovit také kajmana, želvu nebo anakondu. Ze všech druhů vyder jsou nejhlasitější a také nejvíc společenské, běžně lze pozorovat skupinky 6-8 jedinců. Základ takové rodiny tvoří rodičovský pár, který obklopují odrostlá mláďata. V dospělosti váží až 30 kg, dorůstají délky od 100 do 130 cm. Jsou to poměrně dlouhověká zvířata, mohou se dožít až 26 let. Přes zdánlivě neohrabaný vzhled zdatně běhají i na velké vzdálenosti mezi koryty a rameny řek. Patří mezi ohrožené druhy zvířat, populace ve volné přírodě se odhaduje pouze kolem 5 000 jedinců.

-->
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x