Ve zlínské zoo vznikne historicky první záchranné centrum pro lvy v ČR. S financováním pomůže i veřejnost

Foto: Archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Historicky první záchranné centrum pro lvy v České republice se začne budovat na začátku roku 2024 ve zlínské zoo v nové oblasti Karibuni. Domov zde najdou zvířata, která stát odebere soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám nebo ilegálnímu chovu.

Zoo Zlín se pustí do výstavby záchranného centra pro lvy po několika letech příprav. Velmi zásadní bylo zajištění potřebných financí, investiční náklady podle zpracovaného rozpočtu dosáhnou zhruba 90 milionů. S financováním projektu by zlínské zoo mělo pomoci město Zlín, Zlínský kraj, ministerstvo životního prostředí a také samotní návštěvníci.

Je fantastické, že se společný projekt čtyř institucí podařil, bez podpory našich fanoušků, příznivců a přátel se však neobejdeme. Přicházíme tak s projektem Dejme lvům novou šanci. Když se všichni spojíme, dokážeme společně v roce 2025 otevřít nový domov pro zabavené lvy,“ informoval ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Možnosti, jak lidé i firmy mohou společně se zlínskou zoo „postavit“ nový domov pro zabavené lvy, jsou lákavé. „Poprvé v historii zoo nabídneme na našem e-shopu pamětní cihličky se jménem dárce či názvem firmy. Objednanou cihličku následně vyrobíme a zasadíme ji do části návštěvnické trasy pojmenované Lví stezka. Bude to jedinečný „děkovný chodník“, který povede podél venkovních prostor záchranného centra,“ přiblížila projekt vedoucí marketingu Romana Mikešová.

Další možností budou pamětní certifikáty nebo „lví“ suvenýry a dárky, tyto dárce zoo zveřejní na tabuli u nového záchranného centra. „Lidé nám mnohokrát dokázali, jak moc mají Zoo Zlín rádi. Věříme, že i tentokrát se k nám přidají a v hlavní sezóně 2025 tak společně otevřeme první záchranné centrum pro lvy,“ uvedla Romana Mikešová.

Nevšední investiční projekt, který nemá v historii zlínské zoo obdoby, byl spuštěn v pátek 1. prosince a jak se ukazuje, veřejnost má o něj velký zájem. „Od pátku evidujeme desítky prodaných certifikátů a 10 zakoupených cihliček,“ neskrývala radost Mikešová.

Zoologické zahrady v České republice chovají 54 lvů, u soukromníků je evidováno neuvěřitelných 165 lvů. Počet zvířat v soukromých chovech však může být ještě vyšší, někteří lvi jsou totiž chovaní nelegálně.

Lvi patří mezi nebezpečná zvířata, nemůžete je chovat, aniž byste neměli odpovídají a zabezpečené chovatelské zařízení a zkušené chovatele. Přesto se stále najdou lidé, kteří toto obchází a lvy prakticky týrají v naprosto nevyhovujících klecích,“ vysvětlil ředitel Horský.

I když by stát v takových případech mohl lvy zabavit, doposud neexistuje v České republice zařízení, kam je umístit. „Na myšlenku realizace záchranného místa pro lvy nás přivedla naše osobní zkušenost. Před čtyřmi lety jsme byli s mými kolegy přivoláni k tragédii na Vsetínsku, kde lev roztrhal svého majitele. Lva a další lvici policie musela zastřelit. K této tragédii přitom vůbec nemuselo dojít. Majitel neměl chov lvů povolen, stát je tak mohl odebrat a umístit do vhodných podmínek ještě před touto nešťastnou událostí. Bohužel však tenkrát takové místo v republice nebylo,“ doplnil Roman Horský.

Záchranné centrum pro lvy bude umístěné v nové oblasti Karibuni na ploše téměř půl hektaru. Pokud půjde vše podle předpokladů, mohlo by se otevřít na hlavní sezónu 2025.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x