Večer lidí dobré vůle přinesl víc než milion korun na charitativní projekty a páteční pouť navštívilo přes 30 tisíc lidí

foto: Dny lidí dobré vůle
VELEHRAD – Pětadvacátý ročník Dnů lidí dobré vůle přilákal tisícovky návštěvníků. Při čtvrtečním koncertu se vybral víc než jeden milion korun, který poputuje na charitativní projekty. Koncertu se zúčastnilo 20 tisíc lidí, dalších 30 tisíc potom zavítalo na páteční národní pouť.

Čtvrteční koncert Večer lidí dobré vůle začal na Velehradě před osmou hodinou večerní. Moderovala jej dvojice Marcela Augustová a Jiří Václavek. Celkově na první den oslav 25. cyrilometodějských oslav dorazilo 20 tisíc návštěvníků. Během charitativního večera se vybralo celkem 1 025 107 korun. Ty si rozdělí projekty Vstaň a choď, nezisková organizace Blízko nás a Nadační fond ADIUVARE.

Připomínka pastýřského listu

Ústředním tématem letošního ročníku byla připomínka vydání pastýřského listu Hlas čs. biskupů v hodině velké zkoušky v červnu 1949, kterým začalo v naší zemi omezování svobody totalitním režimem a pronásledování nejen církve. Na tento milník vzpomněl i koncert. Moderátoři skrze obrazovku na pódiu představili Raymonda Kapauna, synovce Emila Josefa Kapauna. Statečného kněze a amerického vojenského kaplana s českými kořeny, který se vzepřel komunismu a ve svých 35 letech za svou odvahu položil život.

Strýcova láska byla tak hluboká, že dokázal odpustit i těm, kteří ho před více než 70 lety v zajateckém táboře v Severní Koreji mučili, a nakonec i zabili. Jeho poselství naděje a laskavosti je stejným poselstvím, jaké i lidé dobré vůle na Velehradě ukazují celému světu,“ uvedl Raymond Kapaun.

Představil se Hradišťan, Jelen i Filharmonie Bohuslava Martinů

Čtvrteční koncert zahájil již tradičně skladbou Velkomoravský chorál Jiří Pavlica s Hradišťanem. Následovala kapela Jelen, zpěvačka Viki Olejárová s písní Karla Kryla Děkuji, skupina Folk Team s písní Skála, rodina Kolčavových s netradiční písní – svahilským Otčenášem Baba Yetu, Hana a Petr Ulrychovi a Javory Beat. Vše za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů a dirigenta Stanislava Vavřínka, Sboru Stojanova gymnázia Velehrad, Akademického sboru Žerotín a Slováckého orchestru mladých.

Nechyběli ani hosté, kteří na koncert dorazili. „Mezi pozvanými hosty byli zdravotníci, policisté, hasiči, vojáci, dobrovolníci a členové neziskových organizací, kteří pomáhají druhým. Také dorazili nejvyšší ústavní činitelé – předseda vlády Petr Fiala, místopředseda Senátu Tomáš Czernin, místopředsedové Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Věra Kovářová a Jan Bartošek, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nebo ministr zemědělství Marek Výborný,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. 

Samotnému koncertu předcházela Modlitba za vlast, která se konala v bazilice ve spolupráci s Armádou ČR, dobrovolnými hasiči, Orlem, skauty a dalšími.

Na páteční pouť dorazilo 30 tisíc lidí

Dny lidí dobré vůle vyvrcholily národní poutí. „Dnešního svátečního dne se zúčastnilo téměř 30 tisíc nejen poutníků.  Slavnostní poutní mši svatou doprovodilo na 150 hudebníků dechových muzik a desítky krojovaných nejen ze Zlínského kraje,“ uvedl Josef Kořenek.

Od půl sedmé ráno probíhaly v prostorách velehradské baziliky mše svaté, připravený byl taky doprovodný program. Při slavnostní mši svaté v 10.30 hodin byl hlavním celebrantem J. Exc. Mons. Josef Nuzík, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský, koncelebrovali Mons. Jude Thaddeus Okolo Apoštolský nuncius v České republice, Mons. Jan Graubner, arcibiskup pražský a primas český, a kardinál Michael F. Czerny, prefekt Dikasteria pro službu integrálnímu lidskému rozvoji.

Hudebním doprovodem byly Spojené dechové hudby Moravy, Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad a smíšený pěvecký sbor Svatopluk. Půl hodiny po poledni následoval koncert dechové hudby. V 15.00 hodin začala mše východní liturgie, jejímž hlavním celebrantem byl Mons. Ladislav Hučko. Celou pouť nakonec v 17.00 hodin zakončila Cimbálová muzika Velehrad.

Vzpomínka na umučené duchovní

Dny lidí dobré vůle na Velehradě nechají svou stopu do konce léta. A to formou výstavy Nezapomínejme na zločiny komunismu. Tu návštěvníci najdou v Galerii světců. Jejím cílem je připomenout události kolem vydání pastýřského listu v roce 1949. Výstavu tvoří několik plastik vytvořených kombinací různých technik. Jde o poctu zabitým a umučeným duchovním. Autorem je architekt Václav Hájek, který pracoval s 3D tiskem a plastiky následně upravil pomocí stěrkového tmelu.

Ztvárnění rukou za mřížemi ukazuje na 33 kněží, kteří byli nevinně odsouzeni a vězněni komunistickým režimem. Nám to může připomenout, že v našem světě je blízko nás také zlo, které může ovládnout jednotlivce i celé národy,“ uvedl k výstavě olomoucký arbiskup Josef Nuzík, který projekt inicioval, zaštítil a podpořil.

--> --> --> --> -->