Velikonoční zmrtvýchvstá(vá)ní. Zlínská hřiště u Sokolovny ožívají. Zatím stavebním ruchem

foto: zlin.cz
ZLÍN - Stovky, spíše tisíce fotbalových kluků a chlapů věku dospělého a stejně tak moře mladých vyznavačů a vyznavaček házenkářského míče. Kolik jen tenisek se tu prošlapalo, kolik radosti tryskalo při vstřelených gólech... a pak naráz před pár lety utrum. Ale teď se na hřištích u zlínské Sokolovny dějí věci. V akci stavební mechanismy, strhaný letitý povrch, totální z gruntu vedená rekonstrukce. Město po několika letech plní slib a pustilo se do náročné rekonstrukce. Ještě letos by se tu zase mohlo hrát.

Nově by tu měla vzniknout tři víceúčelová hřiště, vrátit by se sem měli vyznavači malé kopané a házené.

„Hráli jsme tu desítky let zlínskou ligu v malé kopané. Jednu dobu byl zájem tak obrovský, že se sem o sobotách mužstva ani nevešla a část soutěží se odehrávala v Otrokovicích,“ vrací se zpět stále aktivní fotbalista Ivan Palík, který tu sváděl líté boje se stejně nadšenými fotbalisty napříč generacemi.

„Tohle sportoviště prostě ke Zlínu patří, jsme moc rádi, že se sem časem vrátíme, má svou symboliku a je dobře, že se konečně něco děje a areál dostane novou tvář,“ přidává se další fotbalista Robert Heč.

„Budeme mít tři hřiště, dva druhy povrchů, očekáváme, že se znovu zvedne zájem o sport v širším centru města, rekonstrukce, která zahrne i zázemí sportovišť vyjde městskou pokladnu zhruba na dvacet milionů korun,“ vyjádřil se primátor Zlína Jiří Korec.

Hřiště u Sokolovny dostanou také nové osvětlení, vzniknout by měla tak přírodní tribuna, ve hře je také modernizace šaten, které jsou v blízkosti hřišť.

„K areálu se váže moře historek, kamarádství, bojů na hřišti i dohrávek v nedalekých restauracích, oslav vítězství i smutků z proher. Zlínská liga bývala a snad zase bude vysoce prestižní. Pamatuji třeba, jak jsem vždycky k zajištění kvality vyrážel do nedaleké vojenské posádky pro našeho elitního střelce Ivo Světlíka a pak zase zpět,“ usmívá se při vzpomínkách pamětník Ivan Palík, který se s věrnými spoluhráči těší, že by restart mohli na momentálně těžce rozkopaném sportovišti stihnout ještě letos.

Spoustu let tu odehrál také Vlastimil Král, již delší čas také majitel nedaleké restaurace.

„Pro nás i sousední podniky byla početná účast sportovců vždy požehnáním, covid tomu dal stopku, tak se těšíme, že po rekonstrukci zase ožijí sportoviště a vrátí se k nám hosté. Je ale pravda, že časy, kdy na hřištích byla nejen v sobotu hlava na hlavě, se v tom nejlepším už asi naplno nevrátí, lidé od aktivního sportování ustupují, a to je škoda,“ konstatuje Král.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x