Vinaři České republiky se stali fotbalovými mistry Evropy

FC Czech Wine Team složený z tuzemských vinařů bez porážky ovládl domácí mistrovství Evropy. Foto: VINO EURO 2022
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - To, co se dlouho nepodařilo našim hokejovým ani fotbalovým reprezentantům, zvládli moravští a čeští vinaři. Při své teprve druhé účasti na Mistrovství Evropy ve fotbale vinařů – VINO EURO 2022, navíc na domácí půdě, zvítězil FC Czech Wine Team složený z tuzemských vinařů. Ve finále, které se konalo v sobotu 4. června v Uherském Hradišti, porazil kolegy ze Slovinska 6:1 a získal tak zlaté medaile a titul evropských šampionů.

Domácí reprezentace prošla turnajem bez zaváhání. Svou základní skupinu vyhrála, když porazila nejprve Maďarsko 3:0, následně Portugalsko 3:1 a nakonec i Rakousko 3:2. Do semifinále tak naši vinaři doplnění o dvě osobnosti, bývalého útočníka Sparty Praha Davida Lafatu a komentátora Jaromíra Bosáka, postoupili z prvního místa a utkali se s vinaři z Německa.

S těmi svedli nejvyrovnanější souboj, kdy po základní hrací době za stavu 0:0 přišly na řadu penalty. Ty zvládl lépe právě český tým a zvítězil v poměru 5:3. Ve finále pak suverénně porazil tým Slovinska 6:1, když zaznamenal hattrick David Michna, který se stal zároveň nejlepším střelcem turnaje s pěti góly.

Podařilo se nám uspořádat skvělou sportovně-společenskou událost, díky které došlo zejména k posílení profesních a profesionálních vazeb mezi vinaři jednotlivých států. To vše zábavnou formou, tedy spojením vína a fotbalu, které je pro někoho možná trochu překvapivé. Jak se ale ukázalo, tak to skvěle funguje,“ řekl Stanislav Tkadlec, prezident reprezentačního výběru FC Czech Wine Team a organizátor VINO EURO 2022.

Na třetím místě se umístil tým Německa, který předvedl senzační obrat v zápase o bronz proti Portugalsku. Po prvním poločase sice prohrával 0:2, ale po přestávce dal čtyři góly Mario Görgen a zajistil tak svému týmu medaili. Pátá skončila Itálie, šesté Rakousko, sedmé Maďarsko a poslední Švýcarsko.

Nejlepším hráčem turnaje byl zvolen Portugalec Duarte Salazar Leite, nejlepším brankářem za nejméně obdržených branek na turnaji (2) se stal Ital Nicolo Frongillo.

Cenu Fair Play za nejméně žlutých karet v turnaji obdržel také domácí tým FC Czech Wine Team a zvláštní cena Fair Play byla udělena týmu ze Švýcarska, který projevil solidaritu a sportovní chování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x