Virtuální prohlídky, setkání na koži nebo unikátní videa – Zikmundova vila láká návštěvníky na řadu novinek

foto: Pavel Otevřel, Nadační fond Zikmundova vila
ZLÍN – Zlínská Zikmundova vila nastínila plány na letošní rok. Asi největší novinkou jsou virtuální prohlídky, díky kterým se slavná budova stane dostupnou i pro seniory a imobilní. Klasické komentované prohlídky zase doplní série videí se záběry ze života Miroslava Zikmunda. A návštěvníci se mohou těšit taky na besedy se zajímavými hosty, jako jsou architekt Josef Pleskot nebo vnuk Jiřího Hanzelky, Jakub Brynda.

Vila legendárného cestovatele Miroslava Zikmunda, který by včerejším dnem oslavil 105. narozeniny, bude nově přístupná prakticky všem zájemcům o její historii. Řeč je o jedinečné virtuální prohlídce, kterou vila připravila společně s Technologickým informačním centrem (TIC) a podporou fondů EHP. Díky ní je možné prozkoumat krásu známé zlínské stavby online.

„3D vizualizace jsme v Technologickém inovačním centru zvyklí používat k nejrůznějším účelům, např. pro žáky k zobrazení moderních profesí nebo v sociální oblasti pro zvýšení kvality života našich seniorů. Jsem velice potěšen, že jsme mohli rozšířit portfolio našich 3D aplikací o prohlídku Zikmundovy vily. Věřím, že virtuální procházka bude motivovat zájemce přijet do Zlína osobně a poznat odkaz Miroslava Zikmunda,“ uvedl jednatel TIC Lukáš Trčka.

Zájemci si mohou na virtuální prohlídku zajít prakticky okamžitě. Dostupná je totiž na webových stránkách Zikmundovy vily.

Zpestření ale čeká taky na návštěvníky, kteří přijdou významnou stavbu obdivovat osobně. Vybrané termíny prohlídek jim totiž obohatí video s unikátními záběry pana Zikmunda, posledního obyvatele vily, na různých místech uvnitř i v zahradě. Finální podobu připravil Petr Horský, který je shodou okolností také cestovatel.

Cílem projektu je zachovat ducha pana Zikmunda a přiblížit jeho život ve vile veřejnosti. Virtuální prohlídka a komentovaná videa také chtějí přenést na návštěvníky autentičnost a historii tohoto výjimečného místa,“ řekla Dagmar Výlupková, ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila.

Pokračovat se bude také v „setkáních na koži“, tedy v tradičních besedách, jak se jim tady přezdívá. V první části roku pozvání do Zikmundovy vily přijali například architekt Josef Pleskot, malířka pocházející z rodiny slavných architektů, Barbora Šlapetová a vnuk Jiřího Hanzelky, Jakub Brynda.

Tím letošní program pod vedením Nadačního fondu Zikmundova vila ale zdaleka nekončí. Na návštěvníky totiž čekají další společné prohlídky, které navážou na ty z konce roku, na kterých se kromě Zikmundovy zájemci podívají taky do Baťovy vily. Dostanou tak možnost zavítat do obou slavných budov v jeden den, prozkoumat jejich odlišnosti a porozumět jejich minulosti. Kromě toho ale vyšlo na světlo světa další odhalení, které potěší hlavně milovníky zlínské architektury a historie. Zikmundova vila totiž plánuje spojení s dalšími významnými stavbami svého druhu v krajském městě!

Kromě novinek pro návštěvníky se ale připravuje taky něco pro budovu samotnou. Jde o projekt, který by měl vilu, od jejíž rekonstrukce pod vedením Miroslava Zikmunda mimochodem uplynulo už 70 let, udržet v dobrém stavu.

V současné době připravujeme ve spolupráci s architektem Petrem Všetečkou a s Ateliérem Krejčiříkovi projekt na renovaci prostor vily a zahrady a jejího oplocení. Měl by být připravený k realizaci do konce letošního roku,“ uvedl předseda nadačního fondu Čestmír Vančura.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x