Vodní biotop dotvoří celkový vzhled Centrálního parku na Jižních Svazích

Vizualizace vodního biotopu. Foto: Město Zlín
ZLÍN - V květnu bude zahájena stavba vodního prvku v Centrálním parku Jižní Svahy. Serveru Zlin.cz to řekl Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

Přípravy pro realizaci vodního biotopu na zlínském sídlišti Jižní Svahy jsou v plném proudu. Začátkem května začne firma s realizací poslední etapy Centrálního parku Jižní Svahy, díky níž dojde k vybudování nejen vodního biotopu o rozloze 1000 metrů čtverečních, ale také zpevněných ploch, vyhlídkové lávky přes průchod terénního valu a finální podoby modelací terénu. Celý prostor bude doplněn o nový atypický mobiliář a rozsáhlé výsadby zeleně.

„Centrální park na Jižních Svazích o rozloze dvanáct hektarů bude touto poslední etapou dokončen do plánované podoby. Těmito stavebními pracemi bude završeno naše společné úsilí o vytvoření celistvé parkové plochy, které bylo zahájeno již v roce 1995,“ uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast životního prostředí

Terénní modelací bude vytvořen vodní biotop, jehož zdrojem  vody jsou střechy okolních bytových domů. Srážková voda bude přivedena samostatnou dešťovou kanalizací do akumulační nádrže, jejíž pomocí bude ve vodním biotopu udržována stálá hladina. Srážková voda bude využívána nejen jako zdroj pro vodní biotop, ale v letních měsících bude sloužit pro zálivku stromových výsadeb.

Současně bychom chtěli poprosit obyvatele nejbližších domů o shovívavost a trpělivost, neboť po dobu téměř jednoho roku bude ohrazený prostor vystaven stavební a dopravní zátěži spojené s budováním vodního biotopu.

„Doba výstavby je naplánována na 12 měsíců a tak již v létě roku 2022 budou moci obyvatelé největšího zlínského sídliště trávit volné chvíle v zelené oáze. Pro možnost odpočinku bude park doplněn o moderní mobiliář,“ doplnil Bedřich Landsfeld.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x