Výstava fotografií připomíná 89 let od úmrtí Tomáše Bati

Foto: zlin.cz
ZLÍN – V neděli a v pondělí se v Památníku Tomáše Bati ve Zlíně uskutečnila vzpomínková akce k 89. výročí úmrtí Tomáše Bati. Návštěvníci si během dvou dnů mohli prohlédnout celou řadu fotografií, které doposud nebyly nikde publikovány.

Přesně před 145 lety se Antonínu Baťovi a jeho ženě Anně narodil syn, který dostal jméno Tomáš. V té době ještě nikdo netušil, jak velká osobnost to bude. Za 56 let svého života dokázal proslavit nejen ševcovské řemeslo, ale také své rodné město Zlín po celém světě. „Vždycky dokázal překonávat sám sebe, posouvat se stále dál, dokázal v sobě probudit netušené možnosti, inspirovat se novými myšlenkami a názory jiných lidí, které vždy respektoval. V tom si myslím, že se můžeme hodně poučit i pro dnešek,“ uvedl náměstek primátora Pavel Stojar.

Výstava představuje historické fotografie nejen Zlína, ale také několik rodinných fotografií ze života Tomáše Bati. Na fotografiích návštěvníci mohli například spatřit setkání Tomáše Bati s prezidentem Masarykem, jeho svatební fotografii či portrét z roku 1931. „K vidění jsou zde posloupné historické fotografie a pohlednice starého Zlína, někdy z roku 1900 až 1920. Jsou tu k vidění také jedinečné věci, jako je třeba zakládací listina neboli žádost o založení živnosti,“ řekla ředitelka Památníku T. Bati Dana Macourková.

Nad celou výstavou se ve výšce pne maketa letounu Junkers F 13, ve kterém společně se svým pilotem Jindřichem Broučkem před 89 lety, 12. července roku 1932, zahynul. Příběh tvůrce světového obuvnického impéria a také dlouholetého starosty Zlína Tomáše Bati tak nečekaně skončil. Jeho životní příběh úspěšného muže však žije dál.

Výstava trvá do 31. července.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x