Výstava PROMPTnations ukazuje díla, která vznikla propojením lidské kreativity a umělé inteligence

Vasili Braga. Foto: UTB, PROMPTnations
ZLÍN - Co se stane, když se propojí strojový algoritmus umělé inteligence s lidskou kreativitou? Odpověď na tuto otázku a hlavně výsledek jedinečné fúze můžete zhlédnout na výstavě PROMPTnations, která je aktuálně k vidění v atriu rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Postapokalyptické výjevy, neznámé tváře, roboti, prapodivné ornamenty i abstrakce… To vše máte možnost vidět na unikátní výstavě v budově rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. A čím přesně má být tak unikátní? Na jejím vzniku se podílela nejen lidská kreativita, ale především umělá inteligence! Otcem myšlenky realizace výstavy je pedagog Baťovy univerzity Jakub Hrdina.

Začátkem roku 2023 jsem si řekl, že bych chtěl využít toho, že mám přístup k těmto technologiím a znám tuto komunitu. Na základě toho jsem postavil ten nápad. Celou tu výstavu jsem v podstatě dělal sám i s tím, že jsem oslovil jednotlivé autory,“ uvedl kurátor výstavy Jakub Hrdina.


Spojujícím prvkem všech vystavených děl je komunikace. Dohromady jde o více než 60 autorů z celého světa, zastupujících různorodou škálu profesí a specializací.

Není to jen o tom, že autoři zadají nějaký pokyn. Mohou s tím dílem dále pracovat, vstupní obrázek mohou přes umělou inteligenci dále rozšiřovat, takže ten vstupní proces je opravdu velmi otevřený a široký. Můžeme se zde setkat například s modely MidJourney, to je jeden z těch progresivnějších a nejznámějších, dále tu máme třeba StableDiffusion, ale jsou zde zastoupeni i autoři, kteří vyvíjejí své vlastní modely,“ pokračoval Hrdina.

Mnoho lidí se dívá na tvorbu umělé inteligence skepticky. Podle kurátora výstavy Jakuba Hrdiny jde však o něco, co může lidskou kreativitu podpořit.

Je to prostě nástroj, který se musíme naučit využívat. Nikoho do toho samozřejmě nenutím, ale vidím v tom velký potenciál. Je to něco, co nám dokáže ušetřit kupu práce a může přinést nové nápady,“ myslí si Jakub Hrdina.

Výstavu, která posouvá hranice uměleckého vyjádření, máte možnost zhlédnout v budově rektorátu až do konce srpna. Určitě budete překvapeni, jaké možnosti tyto technologie otevírají!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x