Vzhůru na Klášťov. Tajemný král Vizovických vrchů

foto: Zlin.cz
BRATŘEJOV - V nějakých 400 nadmořských metrech v Bratřejově v podhůří Vizovických vrchů nádherně kvetou jabloně a máte pocit, že čtyřkilometrová vycházka na legendami opředený Klášťov bude pohodička. Když tuhle cestu absolvujete, zjistíte, že jste si dali docela zabrat.

Aby ne, když se z pampeliškových luk na konci rozlehlé obce dostanete po pár desítkách rychlých kroků do lesního porostu. Zelená značka vás povede chvílemi pěkně strmě do kopce, pak se spojí s modrou a po ní také dorazíte až na Klášťov.

Tedy na kopec, který leží 753 metrů nad mořem. Během nedlouhé trasy tedy překonáte více než 300 nadmořských metrů. Unavené nohy nepohrdnou příjemným posezením a po chvilce vydechnutí dojde na zvídavost.

Hora opředená mnoha pověstmi a legendami má nevšední naučnou stezku. Kamarádi a kolegové ji věnovali předčasně zesnulému zlínskému archeologovi Jiřímu Kohoutkovi. Muži, který se věnoval prastarému osídlení třeba na hradě Lukově, později pak právě tady.

Stovky cenných nálezů svědčí o jeho přímo buldočí zavilosti, škoda jen, že odešel už ve svých pětapadesáti letech. Což bylo v roce 2007.

Doktor Kohoutek hodně přispěl k tomu, že právě nejvyšší vrch Vizovických vrchů můžeme mimo jiné považovat za jedno z míst, které osídlili naši velkomoravští předkové.

Na zpáteční cestě je hned několik variant. Značení je kvalitní a tak, kdo pro tuto chvíli není vázán odvozem z východiště v Bratřejově – mimochodem mají tam opravdu unikátní kostel – ten se může vydat třeba na nedalekou Ploštinu, anebo na druhou stranu hřebenovkou například k rozhledně Doubrava mezi Loučkou a Vizovicemi.

Jarní zážitky v lese i na loukách zaručeny.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x