Za 10 dní se v Baťově nemocnici narodilo přes 70 dětí. Některé rodičky musely jít o dům dál

Foto: televize TVS
ZLÍN - Během prázdnin se v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně narodilo více dětí, než bývá touto dobou obvyklé. V předchozích dnech došlo na novorozeneckém oddělení dokonce k naplnění lůžkové kapacity, takže některé budoucí maminky musely jít o dům dál.

Od začátku roku 2022 se v Baťově nemocnici ve Zlíně narodilo méně dětí než v předchozích letech. Za poslední dva měsíce se však statistiky obrátily – jen během prvních deseti dní v srpnu zde lékaři přivedli na svět více než 70 dětí, což je opravdu vysoké číslo.

Mezi nimi je celá řada dětí předčasně narozených. Dokonce jsme se v předchozích dnech dostali do situace, kdy jsme museli odmítnout maminky s hrozícím předčasným porodem, protože už jsme neměli lůžkovou kapacitu. Situace se ale rychle mění, takže v tuto chvíli už zase maminky přijímat můžeme,“ uvedl primář novorozeneckého oddělení Baťovy nemocnice Jozef Macko.



Počet narozených dívek a chlapců je přibližně vyrovnaný. V krajské nemocnici mají všichni novorozenci tu nejlepší péči, kterou jim poskytují například monitoringy dechu nebo nahřívací boxy.


„Snažíme se poskytovat péči, která se v anglosaské literatuře nazývá Gentle care, to znamená jemná, pohodová péče. Snažíme se být co nejméně agresivní a k tomu také potřebujeme přístroje, jako jsou například přístroje pro jemnou dechovou podporu dětí. Část z nich dorazí pravděpodobně v příštím roce, pokračoval Macko.

Péče však není pouze o přístrojích, ale především o celkovém přístupu zdravotníků. V Baťově nemocnici se snaží s rodiči komunikovat a sdělovat jim všechny potřebné informace. K dispozici jsou dokonce speciální pokoje pro dlouhodobý pobyt maminek s dětmi v nemocnici, jejichž počet by měl být v blízké budoucnosti ještě rozšířen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x