Začala stavba Palačovské spojky. Z obcí odvede tranzitní dopravu a zlepší napojení Valašska na D1

Ilustrační foto
ZLÍNSKÝ KRAJ - Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výstavbu Palačovské spojky, která prostřednictvím kapacitní komunikace propojí Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Jedná se o novostavbu čtyřpruhové silnice I/35 mezi obcemi Lešná a Palačov a přestavbu silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem na dálnici D48. Obě komunikace budou vzájemně propojeny novou mimoúrovňovou křižovatkou.

„Palačovská spojka je stavbou, na kterou tento region čekal mnoho let. Dojde díky ní k přímému napojení Valašska na dálnici D1, zároveň bude sloužit jako alternativa k současné silnici I/35 z Hranic do Valašského Meziříčí. Jsem rád, že se podařilo překonat všechny výzvy při přípravě stavby a dnes tu můžeme stát u jejího zahájení,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Cílem tzv. Palačovské spojky je zlepšit napojení Valašska na dálnici D1 a přispět tím k dalšímu ekonomickému rozvoji celého regionu.

„Čtyřpruhová, směrově dělená komunikace odvede tranzitní dopravu hned z několika obcí, což zásadním způsobem zlepší životní podmínky místním obyvatelům. Současně také dojde k přestavbě dnes již nedostačující silnice I/48 na plnohodnotnou dálnici. Obě části stavby tak zásadním způsobem zvýší plynulost a také bezpečnost dopravy,“ uvedl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

V polovině roku 2026, kdy by měla být stavba zprovozněna, již budou hotové i aktuálně realizované sousední dálniční úseky z Bělotína do Dubu a z Palačova do Nového Jičína. Dálnice D48 tím bude téměř dokončena. Zbývat bude poslední část mezi Novým Jičínem a Rybím, která by se měla začít realizovat v roce 2025.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x