Záchranáři Horské služby Beskydy mají za sebou první letošní zásah na sněhu

Foto: Horská služba Beskydy
BESKYDY – První zásah na sněhu v letošní zimě má za sebou Horská služba Beskydy. Z vrchu Travný v Moravskoslezských Beskydech transportovali záchranáři ženu se zraněnou nohou.

Pokud budeme mít letos v zimě výjezdy k samým takovým turistům, bude se nám pracovat dobře. První letošní zraněná turistka by mohla sloužit jako vzorový příklad, jak se mají lidé v krizové situaci zachovat. Všechno udělala ona i její kamarádi správně,“ říká jeden ze zasahujících záchranářů.

Žádost o pomoc přišla na dispečink Horské služby Beskydy v sobotu 18. listopadu v krátce po 13 hodině. Volali kamarádi mladé ženy, která uklouzla na zledovatělé cestě a přisedla si kotník. Další chůze nebyla žena schopná.

Díky tomu, že kamarádi zraněné měli nainstalovanou aplikaci Záchranka, dokázala je Horská služba velmi přesně a také rychle lokalizovat,“ informoval Marek Fryš HSČR.

Na místo dorazili záchranáři na čtyřkolce a sněžném skútru. V lokalitě pod vrchem Travný bylo místy až 30 centimetrů sněhu a terénní auto na místo nemohlo dojet.

Než jsme dorazili, poskytli členové turistické skupiny ženě kamarádskou pomoc. Byli dobře vybavení a zachovali chladnou hlavu i v tom, že na místě zůstala pouze část skupiny a druhá část pokračovala v sestupu na chatu,“ popsal situaci zasahující horský záchranář.

Ženě následně záchranáři poskytli tepelný komfort, nohu zafixovali do vakuové dlahy a převezli ji na Visalaje, kde si ji do péče převzala ZZS Moravskoslezského kraje.

Musím všech osm členů skupiny skutečně pochválit, protože byli dobře připraveni a správně na krizovou situaci reagovali,“ hodnotí postup turistů záchranář.

Horská služba Beskydy upozorňuje turisty, že počasí na hřebenech hor má již plně zimní charakter. „Tomu je nutné přizpůsobit vybavení na výlety i jejich plánování,“ dodal Marek Fryš.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x