Začíná Zlin Design Week 2023! Hlavním tématem festivalu je myšlenka univerzálního designu

Foto: Zlin Design Week
ZLÍN – Princip univerzálního designu, neboli „Design pro všechny“. Takové je hlavní téma letošního Zlin Design Weeku, který se uskuteční po celém krajském městě v termínu od 3. do 10. května. Týdenní festival propojující designéry, firmy a milovníky designu přinese odborné konference, výstavy, módní show, venkovní instalace, workshopy a také mezinárodní soutěž pro designéry do 30 let Best in Design.

Zlatým hřebem festivalu bude konference Zlin Design Week, která se uskuteční 9. května v prostorách zlínského Impact Hubu v hybridní podobě – tedy na místě i online. Prostřednictvím přednášek, panelových diskusí i workshopů nabídne pohled na téma inkluzivního designu z různých úhlů. Pozvaní hosté se ve svých prezentacích podělí o inspirativní postřehy, případové studie a zkušenosti ze svých projektů.

Jeden z hlavních řečníků míří doslova ke hvězdám. Je jím průmyslový designér Nima Shahinian, jediný norský kandidát na astronauta, který bude do vesmíru cestovat s lidmi s pohybovým omezením. Téma univerzálního designu je mu blízké ve všech ohledech – už ve své diplomové práci navrhl novou elektrickou zásuvku, jejíž spirálovitý tvar umožňuje „trefit se“ bez ohledu na způsob zasunutí zástrčky a je vhodná zejména pro lidi se zhoršenou jemnou motorikou nebo špatným zrakem.

Cokoliv okolo vesmíru lidi odjakživa fascinovalo a přirozeně přitahovalo jejich pozornost. Rád bych však mluvil nejen o tom, jaké to je být designérem-astronautem, ale především o univerzálním designu jako způsobu myšlení, který bychom si měli všichni osvojit, a jak posouvání hranic ve vesmíru může přinést nové poznatky a technologie a ovlivnit každodenní život zde na Zemi,“ říká designér Nima Shahinian.

O své zkušenosti s přístupným designem se na konferenci dále podělí Raquel Marcos – architektka a umělkyně, členka španělské skupiny Equal Saree. Jejím tématem je gender a diverzita v urbanismu a jejím záměrem je navrhovat veřejné prostory tak, aby fungovaly pro různé věkové, kulturní i genderové skupiny.

Na konferenci vystoupí také průmyslová designérka Anna Correia de Barros z Portugalska. Ve své práci se snaží propojit inkluzivní design, stárnutí, chronická onemocnění, zdravotní postižení i design a emoce. V současné době navrhuje aplikaci o sexuálním zdraví.

Festival Zlin Design Week nabídne vedle konference také doprovodné akce. Výstava „Design pro všechny“ o zapojení univerzálního designu do našich životů zprostředkuje příklady konkrétních řešení, jejich důležitost a dopady na veřejný sektor. Budou představeni finalisté 14. ročníku mezinárodní soutěže „Best in Design“ a zároveň proběhne módní show, která odprezentuje tvorbu finalistů a vítězů napříč uplynulými ročníky této soutěže.

Během celého týdne se budou konat komentované prohlídky a zájemci se mohou zúčastnit různých kreativních workshopů a dílen. Nebude chybět ani pop-up shop českých a slovenských značek, několik diskusních akcí pořádaných v rámci platformy „Design Kantýna“ a speciální instalace ve veřejném prostoru po celém Zlíně ve spolupráci s partnery festivalu nebo dalšími designéry.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x