Naberou si tolik, kolik sní
Prvotní inspirace pro zavedení takzvaného finského bufetu na 11. ZŠ v Malenovicích přišla ze Švédska, kde se s tímto systémem setkala bývalá ředitelka školy. V jídelně tak od září přibyly dva výdejové stoly, kde si žáci jídlo sami vybírají a mohou si i přidat.
„Princip nového samoobslužného systému je jednoduchý. Děti si samy nabírají tolik jídla, kolik chtějí, a kolik ho skutečně sní. Tím se postupně naučí odhadnout velikost porce a převzít odpovědnost za své rozhodnutí. Zároveň si osvojují principy udržitelnosti, učí se vnímat skutečnou hodnotu potravin a dochází tak ke snížení množství vyhozeného jídla,“ uvedla náměstkyně primátora města Zlína Martina Hladíková.
Jednoduchý a přehledný systém
Systém finského bufetu funguje jednoduše a přehledně. Při vstupu do jídelny se žáci odčipují u výdejového terminálu, kde se zobrazí, který oběd mají objednaný. Na začátku výdejních stolů je připravena vzorová porce jídla, podle které se mohou orientovat.
„Každý si sám vezme tác, příbor a polévku nebo rovnou hlavní chod. Pokud jídlo sní, mohou si i přidat,“ informovala zlínská radnice.
Po jídle si žáci třídí zbytky do označených nádob – mladším pomáhají obrázkové popisky a také jsou dětem nápomocny kuchařky.
Šetří se potraviny i náklady
Město Zlín se před zavedením tohoto systému inspirovalo v Tanvaldu na Jablonecku, který byl prvním městem v České republice, které tento tzv. inteligentní samoobslužný model výdeje jídel podle finského vzoru zavedlo. Tamní zkušenosti potvrzují šetření potravin i provozních nákladů.
„Výhodou tohoto systému je hlavně to, že máme daleko míň zbytků jídel a dochází k úspoře potravin,“ vyhodnotil přínos samoobslužného systému ředitel školy Roman Hoza.
Investici do nové školní jídelny v celkové hodnotě téměř 2,5 milionu korun hradilo město Zlín.
Co dalšího se děje ve Zlíně a okolí? Dozvíte se na našem webu.