Zámecké léto ve Vizovicích jde do finále

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vizovice)
VIZOVICE - Velikáni české hudby a Muž, který sázel stromy. To jsou názvy posledních dvou koncertů letošního 53. ročníku Vizovického zámeckého kulturního léta Aloise Háby. Poslední mimořádné koncerty zazní v říjnu, serveru Zlin.cz to za vizovickou radnici řekla Ivana Kopečná.

První hudební zážitek oslaví Josefa Suka, Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka, to vše v podání Klavírního kvarteta Josefa Suka. A zazní i skladba, která v sobě nese motivy Janáčkova klavírního tria, které se ale nedochovalo.

„V našem programu je to skladba nazvána Kreutzerova sonáta v úpravě pro klavírní trio. Janáček napsal klavírní trio, které se nedochovalo. Jeho motivy využil ve svém prvním smyčcovém kvartetu Z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty. Zpětně pak z něho trio rekonstruoval známý brněnský hudební vědec a skladatel Miloš Štědroň. A právě tuto úpravu uslyšíme, stejně jako o dva dny později návštěvníci festivalu Janáček Brno,“ přiblížil hlavní organizátor festivalu Vít Sušila.

Koncert se uskuteční už tento pátek 2. října a bude posledním letošním vystoupením, které rozezní reprezentační sál vizovického zámku, kde se výrazná většina vystoupení konala. Závěrečný hudebně literární večer s názvem Muž, který sázel stromy se poprvé v historii festivalu bude konat v kavárně Domu kultury Vizovice. Uskuteční se 9. října. „Důvodem je obava z možného přílišného chladna v nevytápěném zámku,“ objasnil Vít Sušila. Festival totiž obvykle končí o měsíc dřív. Letos ale kvůli jarnímu nouzovému stavu se začátek tradiční přehlídky posunul.

O umělecký přednes se postará známý a oblíbený zlínský divadelní herec a moderátor Českého rozhlasu Zlín Pavel Vacek, hudbou jej doprovodí tři členové zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů vystupující pod názvem Trio Ligneus. Posluchači se mohou těšit na četbu z novely Jeana Giona doprovázenou hudbou J. S. Bacha, J. Ch. Fabera, J. Iberta, W. A. Mozarta, M. Spisaka, P. A. Taylora a H. Tomasiho.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x