Zámecké léto ve Vizovicích připomene i výročí narození Beethovena

Ilustrační foto (Foto: Zámek Vizovice)
VIZOVICE - Vizovické zámecké kulturní léto Aloise Háby nabídne do konce září další dva koncerty. Ty tentokrát oslaví dva výrazné hudební nástroje – trubku a klavír, a 250. výročí narození fenomenálního skladatele Ludwiga van Beethovena, serveru Zlin.cz to za vizovickou radnici oznámila Ivana Kopečná.

O den dříve, než bylo původně plánováno, tedy ve čtvrtek 17. září, se uskuteční koncert z Listiny mladých Nadace Český hudební fond. Ten podporuje mladé umělce a současně i činnost Kruhů přátel hudby. „Název večera Solus je názvem jedné z uváděných skladeb od současného amerického skladatele Stanleyho Friedmana. V ní má trumpetista možnost předvést všechny své schopnosti i možnosti svého nástroje,“ sdělil organizátor Zámeckého léta Vít Sušila. Na trubku zahraje Walter Hofbauer, který je stálým hráčem Symfonického orchestru Českého rozhlasu a mimo jiné se věnuje i komorní hře – je jedním z páru zakladatelů žesťového kvinteta Brasstet, s nímž pravidelně vystupuje nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Na klavír se představí zakládající členka souboru Sebastian trio Alice Voborská. Výrazná klavírní persona v současné době působí na katedře klavírní spolupráce HAMU v Praze a jako korepetitorka na Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy. Pravidelně je zvána jako oficiální korepetitorka pro mezinárodní soutěž Pražského jara.

Koncert věnovaný 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena je naplánovaný na 25. září. A není bez zajímavosti, že asi po 15 letech usednou k zámeckému klavíru hned dva klavíristé současně. „A jako tomu v obdobných případech většinou bývá, spojuje je rodinné pouto, tentokrát v podobě otec – syn. Je pro nás velkou ctí, že v souvislosti s účinkováním v letošním ročníku našeho koncertního cyklu Ivan Klánský, jako všeobecně respektovaná osobnost našeho kulturního života, převzal záštitu nad celým festivalem,“ dodal Vít Sušila.

Ivan Klánský patří pro svůj mimořádný talent a pozoruhodné interpretační umění k předním představitelům současného českého i zahraničního koncertního života. Na světových koncertních pódiích dosahuje vynikajících úspěchů jako sólista i jako člen úspěšného klavírního tria Guarneri trio Prague. Jako vynikajícího interpreta ho poznalo obecenstvo v koncertních síních čtyř světadílů. Jeho repertoár obsahuje téměř všechna stěžejní díla světové klavírní literatury.

Jeho syn Lukáš patří k nejvýznamnějším a nejžádanějším českým klavíristům mladé generace. Díky oceněním na mnoha mezinárodních soutěžích a úspěšným vystoupením na festivalech v ČR, ale i v Evropě, se stal jak vyhledávaným sólistou, tak komorním hráčem. Je členem úspěšného Lobkowicz tria. Jako pedagog působí na Konzervatoři Plzeň a na Gymnáziu a hudební škole hlavního města Prahy.

Oba koncerty se uskuteční v reprezentačním sále vizovického zámku a začátek je naplánovaný vždy na 19.30 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x