Zdeněk Venera: už to bude dvacet let…

První titul pro Zlín, rok 2004. Foto: rodinný archiv Zdeňka Venery
ZLÍN - Na jaře 2004 se Zlín, nejen ten hokejový, utápěl v euforii. Zdejší hokejisté poprvé v historii získali mistrovský titul. Zdeněk Venera, předtím i potom velmi úspěšný trenér, byl zrovna ve funkci generálního manažera klubu. Vzpomínky samozřejmě zůstaly, stejně jako fundovaný pohled na věci dnešní, kdy následovníci zlatých hochů už druhým rokem objíždějí kluziště soupeřů jen ve druhé nejvyšší soutěži.

Pane Venero, jak by dopadl duel dnešních zlínských hokejistů s mistrovským týmem roku 2004?

Myslím, že by tehdejší tým v plné síle jasně vyhrál. Balaštík byl třikrát nejlepším střelcem extraligy, Leška, Hamrlík, ostatní prominou, nesmírně silný tým. Byla tam řada dalších výborných hráčů a mám obavu, že se stejné kvality dlouho nedočkáme.

Co říkáte po 19 kolech na umístění současného týmu v Chance lize, druhé nejvyšší soutěži?

Čekal jsem víc, ale stejně tak věřím v pozitivní posun, zlínská jízda v předešlém ročníku budiž inspirací.

Berani jsou průběžně osmí. To odpovídá současné výkonnosti?

Zřejmě ano, spravedlivý obraz. Nikoho výrazně nepřehráváme, nikdo nás, je to vyrovnané, sleduji každý domácí zápas na stadionu, venkovní doma u počítače.

Fanoušci chodí pořád ve slušném počtu, co vy na to?

To mne velmi těší, je to parádní ukazatel toho, že ve Zlíně má hokej tradici a lidi nadále zajímá. Vítězství těší, porážky mrzí, fandové zůstávají věrní, díky za to.

Když byste měl srovnat úroveň extraligy a první ligy…

Chance liga je o dost slabší. Bruslení, snaha, nasazení, to tam pozoruji, jenže kvalita provedení jednotlivých činností hodně kulhá za extraligou.

Nebývalým jevem je „suomizace“ zlínského hokeje. Týmem už v této sezóně prošlo pět finských hokejistů. Co říkáte tomuto kroku?

Jakkoliv chápu snahu o posílení kádru, tak mne zatím finští zkušení hokejisté nepřesvědčili. Ale možná bude devízou právě zmíněná zkušenost v rozhodujících fázích sezóny.

Takže věříte ve zlepšení v další části soutěže?

Určitě ano, věřím. Důležité je proniknout do play off. To je pak úplně jiná soutěž. Podívejme se třeba na extraligu. Kolikrát vyhrál vítěz základní části titul?

Začínal jste trenérskou kariéru jako moře dalších u mládeže, sleduje momentálně i tu zlínskou?

Sleduji, rád. A mám radost, že se zvedli junioři, stejně by to potřebovali i dorostenci.

V roce 2018 v Olomouci jste skončil s trénováním, vypadáte skvěle, nechce se vám učinit come back?

Díky za kompliment, ale teď je řada na mladších, na hokej ovšem nezanevřu nikdy. Byl a pořád do značné míry to je můj život.

Máte teď více času na koníčky?

Určitě, nezahálím, pořád mne baví třeba tenis. Ale když vám budou nikoliv zlé jazyky tvrdit, jak jdu výkonnostně nahoru, tak je, prosím, berte s rezervou (úsměv).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x