Zdravotnice z krajské nemocnice si na vlastní kůži vyzkoušely život v inkubátoru

foto: KNTB
ZLÍN – V posledních dnech se dětské sestry a laktační poradkyně z Baťovy nemocnice zúčastnily interaktivního kurzu, který se zaměřil na potřeby novorozenců a péči o ně. Na vlastní kůži si tak vyzkoušely, jaké to je být čerstvým miminkem v inkubátoru.

Dětské sestry a laktační poradkyně z krajské nemocnice si vyzkoušely, jaké to je být novorozencem v inkubátoru. Během interaktivního kurzu se zaměřily na to, jak může dítěti vadit zápach z nezaschnuté desinfekce na rukou, těžký parfém, nebo zvuk otevírání a používání různých předmětů v inkubátoru. Zažily taky pocit úleku při náhlém vyrušení a zaměřily se i na další nepříjemné podněty, které mohou miminka vnímat.

Cílem kurzu bylo poukázat na to, jak moc je důležitá jemnost při zacházení s čerstvě narozenými dětmi jak ze strany zdravotníků, tak ze strany rodičů.

„Vývojová péče je fascinující proces, který vyžaduje důkladnou pozornost v oblasti ošetřovatelských postupů. Jedna z klíčových oblastí je neurologický vývoj. Filosofie péče o předčasně narozeného novorozence zahrnuje snahu o podporu zdravého vývoje mozku a nervové soustavy. Při poskytování péče je důležité zdůraznit individualizovaný přístup,“ vysvětluje vrchní sestra Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati Marcela Pumprlová.

Při správné vývojové péči se chrání spánkové rytmy novorozence, podporuje se jeho růst, stabilita vitálních funkcí a dítě přibývá na váze.

Podle vyjádření nemocnice měl interaktivní kurz u zdravotnic velký úspěch. Dají se tak očekávat další specializované kurzy pro zdravotníky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x