Že by papírovým jízdenkám odzvonilo? Řada cestujících MHD preferuje spíš ty elektronické

Ilustrační foto: DSZO
ZLÍN, OTROKOVICE – Dopravní společnost Zlín – Otrokovice chce být vstřícná ke svým cestujícím, a proto nemůže ignorovat, že mnozí z nich se raději odbaví elektronicky, než aby si kupovali klasické papírové jízdenky. Dopravní společnost se proto snaží co nejvíc ulehčit cestování MHD právě těm, kdo si potrpí na elektronický lístek. Už teď nabízí SMS-jízdenky nebo aplikaci DoKapsy. Brzy se ale podobné služby ještě rozšíří.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice si všímá, že určitá část cestujících hromadnou dopravou si potrpí na možnost zaplatit za jízdenku elektronicky. Chce tedy tomuto trendu jít naproti.

„Už před několika lety, když jsme zavedli SMS jízdenky, se ukázalo, že mají svůj okruh cestujících, kteří jim dávají přednost, a to i přesto, že jsou o něco dražší,“ říká ředitel DSZO Josef Kocháň.

Například za rok 2023 se SMS jízdenkou ve Zlíně a Otrokovicích odbavilo více než 350 tisíc cestujících. Tyto jízdenky navíc tvořily 11,5 procenta ze všech prodaných dokladů pro jednotlivou jízdu. Cestující neodrazuje ani fakt, že si jízdenku musí pořídit ještě před nástupem do autobusu nebo trolejbusu. Tomu ale jde DSZO vstříc a prodloužila tak platnost na 70 minut, cena je potom o něco vyšší – 30 korun. Za celodenní jízdné ale cestující zaplatí stejnou částku jako u klasických papírových dokladů.

„Dále nabízíme možnost hradit jízdné pomocí aplikace DoKapsy. U ní jsou ceny stejné jako u SMS jízdních dokladů,“ doplnil vedoucí dopravního úseku DSZO Ondřej Vašulka.

Přes aplikaci DoKapsy se v minulém roce prodalo přes 25 tisíc jízdenek. Nově ale budou moci cestující kupovat jízdenky i online na e-shopu. Od srpna se tato možnost zpustí pro prodej předplacených časových jízdních dokladů, takzvaných kartiček. Ty budou zaznamenány na elektronickém nosiči toho, kdo si je koupil, tedy například na bankovní kartě.

„Poté v závěru roku nabídneme možnost zakoupení jízdního dokladu pomocí terminálů ve vozidlech. Zde zůstanou ceny stejné, jako jsou v současných tarifních přepravních podmínkách, protože tyto služby si budeme zajišťovat sami, bez poplatků třetím stranám,“ informoval ředitel DSZO.

Novinkou, na kterou se cestující mohou těšit už od 1. července, je mobilní aplikace FAIRTIQ. Tu zavádí Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje. Cestující si na svém mobilu zapne polohové služby, v aplikaci zadá před nástupem do vozidla začátek cestování a poté už se může libovolně přepravovat autobusy, vlaky nebo MHD. Při výstupu zadá na mobilu ukončení cestování. Samotná aplikace rozpozná, čím cestoval, a podle toho z účtu strhne jízdné. Pro cestující DSZO budou platit stejné ceny jízdného jako za papírové jízdenky – 12 Kč (zlevněné jízdné), 18 Kč (do 30 minut) nebo 24 Kč (do 60 minut). Cestující do svého profilu bude muset zadat svůj věk a případný nárok na slevy. Potom už se revizorům bude prokazovat jen QR kódem v aplikaci.

„Přizpůsobujeme se tak těmto moderním elektronickým trendům úhrady jízdného a zařazujeme je postupně do své nabídky. Zdá se, že v budoucnu bude využívání elektronických platebních metod v dopravě převažovat. Současně ale pro konzervativnější cestující ponecháváme i papírové jízdní doklady a kartičky. Každý si může vybrat. Doufáme, že černých pasažérů bez jízdenky budeme mít co nejméně,“ uzavírá Josef Kocháň.

--> --> --> --> -->