Zelí, zelí, zelí – vitamíny na rok celý

Foto: zlin.cz
ZLÍN - KOSTELEC - Mají nával. A z velké míry za to na rodinné farmě Machů ve Zlíně - Kostelci může toho času zelí. Zelí krouhané, oblíbené a připravené k domácímu nakládání. U hlávek, jejich čistění a krouhání kmitá řada pracovitých a hlavně sehraných lidí. Zelí se dostává do připravených igelitových pytlů zpravidla po deseti, ale i více kilech. A zákazníky se to jen hemží. Lidé mají čím dál raději domácí produkty. Ať jde o brambory, cibuli a další výpěstky ze zdejších polí. Jan Machů zakládal farmu před rovnými třiceti lety.

Pane Jane, jak to všechno začalo?

Je to rovných třicet let, prostě jsme si s manželkou vzali úvěr, tehdy bylo 700 000 korun obrovské množství peněz. Koupili jsme starý traktor, vlečku a taky kombajn na brambory, později starší taky na obilí. Začínali jsme na pěti hektarech a mysleli jsme, že nás uživí hlavně zelenina a brambory.

Vy jste zemědělcem od narození?

Kdepak, třebaže pocházím z rolnické rodiny, tak to bylo klikatější. Vyučil jsem se opravářem zemědělských strojů, z jižních Čech jsme se s rodiči přesunuli na Valašsko, dodělal jsem si strojní průmyslovku, pracoval jsem na údržbě strojů ve Svitu a až pak jsme se teprve dali na farmaření.

Jste přímo ukázková rodinná farma, což znamená, že…

… že má dnes hlavní slovo syn se snachou, my s manželkou jim pomáháme, máme řadu dalších pomocníků. Už hospodaříme na mnohem větší výměře. Pěstujeme brambory, obiloviny – ječmen, pšenici, mimo jiné řepku, cibuli, hrách a další plodiny. To samozřejmě vyžaduje poměrně značný strojový park, jeho servis i nákup nové techniky, hlavně mladí jsou pořád v jednom kole.

Ale zájem lidí momentálně o zelí vás musí těšit, to se nepletu?

To víte, že těší, jdou po domácích produktech. Zrovna dnes končíme s krouháním zelí. Naši zákazníci si jej určitě budou nakládat. Zájem je i proto, že jsme od loňska zdražili na kile jen o jednu korunu.

Tak copak byste do kvašeného zelí doporučil, jaké ingredience. A je opravdu tak zdravé, jak se tvrdí?

Je a vydrží vám celý rok. Nezapomeňte nasolit, přidejte cibuli, křen, kmín a můžete i jablíčko, jadrníčky. Pak už jen hodně zdraví a dobrou chuť.

Když vidím, jak tu kmitá celá rodina včetně pomocníků, ptám se, zda si ve dvaasedmdesáti odpočinete od práce? A když, tak jak?

Víte, co mne baví už dlouho a pořád? Šachy, to je opravdu něco úplně jiného než sadit, plít, sklízet. Je to taková životní harmonie a moudrost. Ale výborně se to doplňuje.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x