Zemřela legenda zlínského divadla Eva Matalová

Zemřela Eva Matalová. Foto: MDZ
ZLÍN - Eva Matalová, herecká legenda Městského divadla Zlín, odešla do uměleckého nebe ve čtvrtek 29. prosince ve věku nedožitých devadesáti let. Poslední rozloučení proběhne v obřadní síni zlínského krematoria ve středu 4. ledna 2023 ve 13 hodin.

Absolventka JAMU svůj talent prokázala ještě za studií, když ještě coby studentka účinkovala v Beskydském divadle v Novém Jičíně. Roky 1953 až 1955 zasvětila Slováckému divadlu v Uherském Hradišti, ovšem hlavní část své profesní kariéry spojila s Městským divadlem Zlín, kde působila v angažmá v letech 1955 až 1987 a 1997 až 2002. V mezidobí byla také členkou Horáckého divadla v Jihlavě, kde zároveň vyučovala na místní Lidové škole umění a spolupracovala s ochotnickým souborem.

Eva Matalová vytvořila za svou kariéru úctyhodných 220 rolí, z toho 174 připadlo na zlínskou éru. Její první rolí v tehdejším Divadle pracujících Gottwaldov byla Julka Kolářová v inscenaci hry Miroslava Stehlíka Vysoké letní nebe. Hrála ještě po boku Gustava Opočenského, Jana Libíčka, Otakara Moučky, později Stanislava Třísky, Lubora Tokoše, Jana Honsy a dalších. Díky své spontánnosti, neokázalosti a nepatetickému hereckému projevu dokázala zaujmout v postavách dobrosrdečných, přímých, bodrých, obyčejných žen.

Mezi významné role patří bezesporu její titulní role v inscenaci Dům Bernardy Alby z roku 1986.

V témže roce autorsky připravila ke 40. výročí divadla klubový pořad Berte nás jako baladu, v němž se v písních a vzpomínkách vracela se svými kolegy k zážitkům ze zlínského divadelního angažmá. Byla v dobrém slova smyslu neokázalou týmovou hráčkou, žila souborovým duchem divadla. Svou otevřeností a sdílností si získala srdce mnohých. Ráda se o své zkušenosti a zážitky podělila s kolegy i přáteli. V časech výročí divadla bývala Eva Matalová vždy živou kronikou fungování Městského divadla Zlín. Stala se mimo jiné kmotrou knihy k výročí 70. let Městského divadla Zlín.

Eva Matalová vstupovala na divadelní prkna až do vysokého věku. Hostovala v Národním divadle v Brně, v Uherském Hradišti, ale i ve Zlíně. Díky dlouhému angažmá a kontaktu s divadlem figurovala například v obou nastudováních Maryši (v roce 1971 coby Strouhalka, v roce 2008 co Stařenka), nebo v obou nastudováních Kočičí hry (v roce 2011 Adelaida, v roce 1973 v roli Myšky). Její poslední a nezapomenutelnou rolí byla v Městském divadle Zlín legendární postava Irmy Gabrhelové v inscenaci Žítkovské bohyně v režii Doda Gombára (premiéra 2014).

Zdroj: Městské divadlo Zlín

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x