Žena ze Zlínska chtěla zachránit své úspory, místo toho o ně ale přišla

Ilustrační foto
ZLÍNSKO – Stačilo pár hodin a osmačtyřicetiletá žena ze Zlínska přišla o víc než milion korun. Vedl k tomu jen hovor s velmi schopným manipulátorem, který se vydával za bankéře. Přesvědčil ji, že jsou její peníze v bezprostředním ohrožení a žena by je měla převést na rezervní účty, kde budou v bezpečí. Uvěřila, místo záchrany ale o všechny své úspory přišla.

Osmačtyřicetileté ženě ze Zlínska zazvonil telefon. Když ho zvedla, ozval se jí údajný bankéř. Ten tvrdil, že peníze, které má žena na svých bankovních účtech, jsou v bezprostředním ohrožení a pokud je nepřevede na rezervní účty, o všechny přijde. Žena tomu nechtěla věřit, skutečně totiž měla na svých účtech uložené nemalé částky. O peníze ale přijít nechtěla, a tak naléhání bankéře podlehla. Až moc pozdě si ale uvědomila, že celou dobu šlo o podvod.

„Bankéř využil jednu z nejnovějších legend. Ženě řekl, že někdo předložil její doklad totožnosti a požádal o půjčku na její jméno. Sdělil jí i číslo jejího občanského průkazu. To ženu zmátlo a věřila, že skutečně hovoří s bankéřem, který zná její osobní údaje. Sice jí bylo podezřelé, že měla peníze poslat hned na šest účtů, nikoli na jeden, ale muž na telefonu měl odpověď na každou její otázku a reagoval pohotově a rychle, takže ztratila obezřetnost. Celkově přišla o 1 046 800 korun,“ uvedla k případu mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality okamžitě zahájili úkony trestního řízení kvůli podezření ze spáchání podvodu, který je trestným činem. Pokud se pachatele podaří vypátrat, může podle Kozumplíkové skončit až na osm let za mřížemi.