Zimojaro v akci. Co to přináší a jak to bude dál?

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nebývá zvykem, že by kolem přelomu dvou letopočtů řádil hybrid dvou ročních období. Tedy, že by teploty šly výrazně nad deset plusových stupňů. Ne že by se to nikdy nestalo, loni bylo na Nový rok +7, ještě rok předtím kolem nuly, ale letošek si opravdu připravil "zimojaro" a hodlá v tom ještě pěkných pár dnů pokračovat.

A teď jde o to, jaké to má a bude mít důsledky.

V plné nahotě, a to doslova, jsou po prosincovém ataku sněhu a ledu silnice v okolí krajského města.

„Dobře, chápu, že se udělaly pořádné výtluky, ale při teplotách nad desítku a s parádním jarním počasím bych čekal silničáře při rychlých opravách, zatím si například při jízdě z Kudlova do Zlína připadám jako na tankodromu,“ hlásil čerstvou zkušenost řidič Milan.

Poněkud turbulentní časy zažívají provozovatelé horských středisek a lyžařských svahů.

„Nástup do sezóny výborný, lidí k nám jezdilo moře, nápor začal už před vánočními svátky a pokračoval až do nástupu nového roku. Teď se ale podmínky postupně horší, lyžujeme ale pořád a věříme v ochlazení,“ komentuje situaci na „chřibském ledovci“ na Stupavě tamní šéf Lubomír Orel.

Počasí má jarní charakter a hned tak se toho nehodlá vzdát. Nerozkvetou nám náhodou stromy a keře?

„Nemyslím si, ale nic příjemného pro vegetaci to zrovna neznamená. Stromy i keře jsou nejen tady ve městě v takzvaném chemickém spánku. Prostě si berou oddechový čas. Ideální teplota je kolem nuly, lépe řečeno lehce pod ní. Dlouhodobé a ještě výraznější teplo by už problémem bylo. Rostliny by začaly rašit a pak by to se zárukou zatrhl třeba únorový mráz,“ říká odborník Stanislav Pospíšilík ze zlínského magistrátu.

Situaci samozřejmě sleduje také přední ornitolog Jiří Sviečka z Biskupic.

„Pro ptačí druhy, které u nás zůstávají přes zimu, je samozřejmě teplé počasí daleko příjemnější, než by byl krutý mráz. A tak je hej vrabcům, sýkorám, kosům i drozdům, mohou si vyhledat lepší a kvalitnější potravu. A zcela netypicky si asi z radosti, zazpívají. Jako dnes drozd brávník, moc rád jsem si ho poslechl, měl zjevně radost,“ vidí pozitiva jarozimy Sviečka.

Teplo kolem Nového roku není samozřejmě jen na Zlínsku. Stačí vyjet k sousedům do Moravskoslezského kraje. V Šilheřovicích se v tomto čase naprosto netypicky hraje golf.

„Za více než půlstoletí tu nikdo nepamatuje, aby se v tomto novoročním čase hrálo na letní jamky. Je to neuvěřitelná paráda,“ pochvalovali si pánové Jarda a Martin na česko-polské hranici v jednom z našich nejhezčích golfových areálů.

A příroda láká i k pohybu jiným směrem. „Pokud by byl mráz a sníh, určitě by se tak snadno nedalo vyskočit na strom,“ směje se mezi větvemi hbitý osmiletý šikula Matouš.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x