Žítková: po sněhu ani památky, jaro se ovšem zatím skrývá

Foto: zlin.cz
ŽÍTKOVÁ - Oficiální údaje udávají, že v - lépe řečeno - na Žítkové nastálo žije pouhopouhých 170 obyvatel. Pokud ale chcete projít celý katastr, pak si nazujte v čase předjarním pořádné turistické boty. Dýchá tu doznívající zima, která tu věru umí být pěkně drsná, zatím se ale nehlásí ani jaro. Až přijde, určitě se to tu začne zase hemžit turisty.

Často se tu mluví o magii, spoustě energie na průzračně čistém vzduchu, cílem turistů se stává péčí manželů Mizerových pěkně upravené stavení, kde v roce 2001 dožila poslední ze zdejších jedinečných žen, často, i když kdoví zda správně, nazývaných bohyní. Domek poslední z nich, Irmy Gabrhelové, bývá cílem zvídavých a zvědavých turistů.

Teď ale jde kolem dokola o místo poklidu určené k opravdu pěkným vycházkám.

Začít se dá u místního hotelu Kopanice, pravda, teď v předjaří poměrně osiřelém.

Výhledy z hlavní žítkovské „magistrály“ nejen, ale hlavně směrem k česko-slovenské hranici jsou úchvatné, stačí, když přeje počasí.

Moravské Kopanice už takové jsou, jedinečné jsou například pohledy přes údolí Starého Hrozenkova.

Hřeben Mikulčina vrchu máte jako na dlani, když popojdete o kus dál, objeví se i Lopeník, přehlédnete Vyškovec i nedaleké slovenské hory. Jako málokde v našem okolí se vypínají vysoké kopce zjemňované ovšem širokými údolími.

Na početných informačních tabulích se dozvíte leccos z historie, třeba jak tu v 17. století čelili místní stateční Kopaničáři tvrdým, nelítostným nájezdům Turků a Tatarů.

Krajina v okolí Žítkové je v předjaří přímo určena k čištění po zimě poněkud znavených myslí. A když si přidáte nějakých deset kilometrů s vycházkou kolem hraničníků až na Slovensko, pocítíte, že magií tento kraj opravdu slyne.

A nemusí jít vždy a jen o zdejší vědmy zvané bohyně, tedy ženy, které to uměly s bylinkami, lidskými dušemi a jejich léčení, stejně jako bolestí těla. A které se, možná, aniž by chtěly, staly předmětem zájmu, o nějž by asi nestály.

Ale že se stanou na jaře zase velkým lákadlem a impulsem k návštěvě teď ještě dřímajícího kraje, to je jisté…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x