Zlín chce čerpat půlmiliardový úvěr na velké stavby

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - Rekonstrukce Velkého kina či tržiště nebo také výstavba obchvatu Zálešné a Prštenské příčky. To jsou jen některé z velkých strategických a finančně náročných staveb, které chce město Zlín v nejbližších letech realizovat a kvůli kterým tak radní a následně i zastupitelé na posledním zasedání zastupitelstva schválili, zatím jen záměr, na čerpání bankovního úvěru v maximální výši půl miliardy korun, serveru Zlin.cz to řekl Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

„I přes pokles příjmů a nepříznivou situaci ve výběru daní jsme přesvědčeni, že tyto zásadní projekty je nutné realizovat a že je město v takové ekonomické kondici, že si podobnou výši úvěru můžeme dovolit. Dlouhodobý úvěr by byl na dobu dvaceti let s možností předčasného splacení,“ uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora zodpovědný za ekonomiku města, který je také pověřen vyjednáváním s bankovními subjekty. Úvěr by mohl být čerpán v letech 2021 až 2024.

Z úvěru by mohly být spolufinancovány i další, neméně důležité dopravní stavby na území města jako například přestavba křižovatek Vodní x Bartošova či rekonstrukce tržiště. K zahájení těchto staveb by mělo dojít už v příštím roce.

„Zmíněné stavby a rekonstrukce se budou muset udělat, ať už bude koalice na radnici v jakémkoli složení. Řadu projektů zahájíme v tomto volebním období, zbytek peněz se může vyčerpat i později,“ doplnil primátor města Jiří Korec.

Město Zlín hospodaří s ročním rozpočtem ve výši cca 1,6 miliardy korun, nicméně letos je očekáván pokles příjmů. V současné době eviduje město, v rámci svých tří úvěrů, závazky vůči bankám ve výši 280 milionů. Pravidelné roční splátky činí 64,8 milionů korun. Město Zlín si také nechalo zpracovat střednědobý výhled rozpočtu města s finanční analýzou a ratingem. Hodnocení provedl nezávislý ekonom se specializací na veřejnou správu. Ze závěru finanční analýzy vyplývá, že finanční zdraví města Zlína je hodnoceno nejvyšší možnou známkou A+A+.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x