Zlín chystá sportovní lahůdku. Za dva měsíce přijedou atletické hvězdy

Zlín se chystá na sportovní lahůdku. Foto: AK Zlín
ZLÍN - Epidemiologická situace se pozvolna zlepšuje. Hodně pečlivě to mají v hledáčku zlínští atleti. Pokud bude vše pokračovat v příznivých intencích, může se krajské město těšit na hodně výjimečnou akci. 26. a 27. června by se mělo uskutečnit Mistrovství České republiky. Termín je zajímavý i tím, že se bude konat čtyři týdny před startem olympijských her v Tokiu, a tak se dá čekat mimo jiné i boj o olympijské limity a účast na hrách v Japonsku.

Samozřejmě, že plno myšlenek na tohle téma nosí v hlavě předseda zlínského Atletického klubu a ředitel závodu Lukáš Vojtek.

Začněme ovšem jinak, pane předsedo, Zlín bývá sportovně hodně vnímán jako město hokeje a fotbalu, ale atletika přece není pražádnou Popelkou, co říkáte?

Určitě ne, máme dlouhou tradici a svojí základnou s více než 500 členů se stavíme po bok dvou zmíněných populárních sportů. Více než polovinu tvoří mládežnická základna, aktivních je 25 kvalifikovaných trenérů, jsme určitě epicentrem dění krajské atletiky.

Předpokládám, že epidemie vám dala hodně zabrat, už jste z nejhoršího venku?

Donedávna byla situace absolutně kritická, teď už od minulého týdne můžeme trénovat ve dvojicích ale maximálně v šesti skupinách. Zdaleka ještě nejde o běžný stav, jindy v tomto čase bývá stadion plný atletů.

Dva měsíce chybějí do avizovaného mistrovství republiky, pro Zlín i okolí veliká událost, jak jste na tom s přípravami?

Čas letí, stadion se měl dočkat nového zastřešení tribuny, kvůli nepříznivým okolnostem si musíme počkat. Zbývá dobudovat elektrické rozvody a vše bude připraveno. Do organizace pak zapojíme i další krajské oddíly, rád říkám, že jsme v kraji silní v tom, že si umíme vzájemně pomoci.

Na koho se mohou těšit diváci? Ať už přímo na stadionu… nebo u televizních obrazovek?

Přítomny budou všechny hvězdy, vzpomenu namátkou Baru Špotákovou, Pavla Masláka, Nikolu Ogrodníkovou, Zuzanu Hejnovou, moře dalších , nejlepší běžce, skokany, třeba oštěpaře, bude to velké. Zapomenout nemohu na legendy naší atletiky, třeba Zlíňana Tomáše Dvořáka, Jarmilu Kratochvílovou, Helenu Fibingerovou a řadu dalších.

Aha, Helena Fibingerová, ta tu má na stadionu pěkně hluboký otisk, možná spíše ďolík.

To tedy ano, myslím, že to bylo v roce 1974, kdy tu vytvořila nový světový rekord, její koule doletěla do vzdálenosti 21,57, pořád úžasný výkon.

Nuže, viru zmar, atletice nejen ve svátečním balení zdar.

Jasně, viru zmar. Když jej co nejvíce upozadíme, mohou se nejen fanoušci atletiky těšit i na bohatý doprovodný program.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x